Hlavní obsah

Číše vína i šnečí ulita. Jižní Morava je plná zajímavých staveb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívat si architekturu se sklenkou vína v ruce není na jihu Moravy problém. Originální stavby najdete v podobě vinařských domů u samotných vinohradů, kde je často možnost degustace, nebo dokonce přespání. Zdejší rozhledny nabízejí nádherné výhledy do okolí a oko potěší i svým vlastním, často netradičním vzhledem. Na první pohled návštěvníky zaujme také muzeum, uvnitř kterého se mohou projít kolem mamutích kostí.

Foto: Profimedia.cz

O zajímavé stavby není na jižní Moravě nouze.

Článek

Rozhledna bez jediného schodu

Na Kobylím vrchu (334 m n. m.) se od roku 2018 nachází originální rozhledna. Má podobu nedokončeného kruhu, který vzdáleně připomíná šnečí ulitu. Na její vrchol se bez problému dostanou i starší či hendikepovaní návštěvníci nebo rodiny s kočárky.

Nemá totiž jediný schod, jedná se o nakloněnou rovinu ozvláštněnou cedulkami na podlaze, které připomínají historické milníky obce. Výhled budete mít na vinice obcí Kobylí, Vrbice či Čejkovice. Z obce Kobylí sem navíc mezi vinohrady vede naučná stezka.

Turisty stále víc přitahuje Pálava

Cestování
Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Rozhledna bez jediného schodu

Perla uprostřed vinohradu

Jeden z největších architektů současnosti Josef Pleskot má na svědomí vinařský dům Sonberk nedaleko Mikulova, jenž je zasazen uprostřed vinohradu. Vznikal ve spolupráci se sklepmistrem Oldřichem Drápalem, díky tomuto spojení vznikla například vlnitá střecha, pod kterou hrozny schnou na dřevěných rámech. Střecha má připomínat vlnění révy v letním vánku nebo pohyb hladiny nedalekých Nových Mlýnů. Nejen tuto zajímavost se tu návštěvníci mohou dozvědět během prohlídky domu, kterou je však nutné domluvit předem.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia.cz

Perla uprostřed vinohradu

Vzhůru na číši vína

Na Slovácku stojí za návštěvu rozhledna Radošov se symbolickým tvarem číše vína, ovšem ze dřeva a oceli. Z Veselí nad Moravou sem vede turistická trasa dlouhá necelé tři kilometry. Vršek Radošov se nachází v nadmořské výšce 242 metrů, rozhledna má metrů patnáct a nabízí panoramatický výhled na Bílé Karpaty, Pálavu či Vizovické vrchy.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia.cz

Vzhůru na číši vína

Opilé sklepy

Patnáct barevných domků zaujme návštěvníky na první pohled. Dvanáct z nich slouží soukromým majitelům, tři domy jsou k pronájmu. Ve sklípku je pak možné ochutnat velkopavlovická vína. Návštěvník má v tomto případě jistotu, že z vinného sklípku trefí „domů“.

Foto: Profimedia.cz

Opilé sklepy

Minimalismus i elegance

V Kurdějově nedaleko Hustopečí se nachází vinařský dům Gurdau, jenž byl dokončen loni v březnu. Autorem železobetonové konstrukce zahloubené do terénu je architekt Aleš Fiala. Doplněná je akátovým a dubovým dřevem a při pohledu z větší dálky je vidět, že dokonale zapadá do okolní krajiny, víno je možné si tu vychutnávat na terase s působivými výhledy.

Umění v Obelisku

Budovu vinařství Obelisk ve Valticích s nadsázkou majitelé označují jako „další ze staveb Lednicko-valtického areálu“. Dílo Hany a Pavla Bainarových a firmy AiD team je důmyslně zasazeno do okolí. Vinařský provoz se nachází pod zemí, v proskleném horním patře jsou pak degustační a reprezentativní prostory. Mezi materiály stavby bychom našli kámen, beton, sklo, ocel i dubové dřevo, inspirací byl tvůrcům antický chrám. Jak bude stavba přirozeně stárnout, měla by vzhledově „srůstat“ se svým okolím.

Foto: Boys Play Nice, vinařství Gurdau

Minimalismus i elegance

Akátová věž

Za výhledy se můžete vypravit také do Židlochovic na Brněnsku na vrchol kopce Výhoň. Ten se nachází v nadmořské výšce 355 metrů a samotná rozhledna je vysoká 17,7 metru. Překonat musíte na rozhledně tři betonové, 61 dřevěných a 12 kovových schodů. Stavba připomínající dřevěnou hradní věž je dílem architekta Pavla Jury, a jak už název napovídá, dominantním materiálem je akát. Výhled budete mít nejen na Pálavu či Drahanskou vrchovinu, ale také na chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany. Rozhledna je součástí turistického okruhu, kde se díky informačním panelům dozvíte další zajímavosti.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Akátová věž

Muzeum na pravěkém nalezišti

Historické muzeum Archeopark Pavlov se nachází deset kilometrů vzdušnou čarou od hranic s Rakouskem. Je umístěno uprostřed pravěkého naleziště Pavlov I, a protože stojí v chráněné krajinné oblasti Pálavy, museli jej architekti citlivě zasadit do okolí. Samotná budova je umístěna pod zemí a venku jsou vidět pouze betonové světlíky, jež svým vzhledem připomínají pálavské vápencové skály. Dílo získalo ocenění Stavba roku 2016, uvnitř jsou vystaveny originální kamenné nástroje staré desítky tisíc let nebo mamutí kosti.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum na pravěkém nalezišti

Diamant uvnitř vinařství

V obci Popice nedaleko Hustopečí se nachází budova vinařství Gotberg. Stojí za ní studio Bukolsky architekti a může se pyšnit oceněním „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009“. Z terasy vinařství je výhled na Pálavu a Mušovská jezera, v podzemí se nachází degustační místnost přezdívaná pro svoji podobu Diamant. Po degustaci je pak možné využít i sedm pokojů, které slouží k přespání návštěvníků.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia.cz

Diamant uprostřed vinařství

Tři stodoly

Ve Starém Poddvorově v okrese Hodonín můžete vidět budovy vinařství Krásná Hora. Jedná se o trojici staveb, které mají připomínat tradiční venkovské stodoly. Architekt Tomáš Havlíček usiloval o to, aby se uvnitř objevil nějaký typický prvek socialistické moravské vesnice. Nakonec zvolil luxfery – ve fasádě jsou vyřezané otvory, jimiž dovnitř stavby pronikají sluneční paprsky.

Za dílo obdržel několik odborných cen, zadavatelé proto v nadsázce uvádějí, že do vinařství jezdilo jednu chvíli více architektů než vinařů, poměry už se ovšem prý vyrovnaly. S nadhledem také dodávají, že psa sice nemají, ale návštěvu je lepší domluvit předem.

Foto: Vinaštství Krásná hora

Tři stodoly

Degustace pod dozorem odborníka: Lásku k vínu buduji celý život a chci ji předávat dál

Cestování

Rozhledny i benzinová pumpa. Nadšenec přináší tipy na zajímavou českou architekturu

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám