Hlavní obsah

Chyť je všechny. Turisté se ve Vratislavi baví lovem trpaslíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská Vratislav patří v posledních letech mezi vyhledávané turistické cíle. Kromě malebné architektury či stále sílící gastronomické scény je tahákem i zábavná hra, při které návštěvníci „loví“ místní trpaslíky. Město je soškami těchto bytostí doslova napěchované a jejich objevování je tak populární kratochvílí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sošky trpaslíků v ulicích Vratislavi lákají turistyVideo: Reuters

 
Článek

Na lov trpaslíků mohou turisté z řad zahraničních návštěvníků i místních vyrazit buď po vlastní ose, nebo i s některou z agentur, která jim zajistí průvodce. V prvním případě však postačí mapa a aplikace do chytrého telefonu, uvádí agentura Reuters.

Hledání pohádkových bytostí je často spojeno s prohlídkou samotného města, trpaslíci se totiž nacházejí na nejrůznějších místech poblíž významných dominant či atraktivních lokalit. Dohromady je sošek už přes 400 a jejich počet i nadále vzrůstá. Objevit všechny je tak výzva pro ty nejodhodlanější a nejvytrvalejší.

Na protest proti komunismu

Původ trpaslíků přitom zase tak pohádkový není. První soška krasnala, jak se trpaslíci v polštině nazývají, se ve Vratislavi objevila počátkem 80. let minulého století. Šlo o nesouhlas s komunistickým režimem, potlačováním svobody slova a shromažďování. Za protestem stáli studenti místní univerzity.

Vratislavští trpaslíci se záhy staly symbolem protisovětského hnutí. K jeho památce byla ve městě v roce 2001 vztyčena i socha „taťky trpaslíka“. Množství umělců se rozhodlo na tradici navázat a obohatit ulice vlastními soškami. Turisté proto dneska narazí například na trpaslíka posedávajícího na lavičce, s vězeňskou koulí na noze, třídícího papír nebo s dárkem v ruce.

Vratislavští trpaslíci už neodmyslitelně patří ke koloritu města. Až proto budete obdivovat místní historickou architekturu, nezapomeňte zrak od věží, střech a zdobených průčelí domů sklonit také k zemi. Přeci jen byste některého trpaslíka mohli snadno přehlédnout.

Malebná Vratislav je polská, ale trochu i česká

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám