Hlavní obsah

Chtěl se v národním parku vyhnout sklípkanovi, způsobil dopravní nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narazit v amerických národních parcích na divoká zvířata přecházející přes silnici není nic neobvyklého. Většinou jde o medvědy či bizony, jistý turista ze Švýcarska však v Údolí smrti způsobil dopravní kolizi, když spatřil sklípkana. Ihned dupnul na brzdy, na což však nestihl zareagoval motorkář jedoucí za autem, který do zadní části vozidla naboural.

Foto: Profimedia.cz

Americké Údolí smrti je jedním z nejteplejších i nejsušších míst na planetě.

Článek

Sklípkani, v češtině nesprávně označovaní za tarantule, jsou jedněmi z mnoha zvířecích obyvatel jednoho z nejdrsnějších míst na Zemi, amerického Údolí smrti. Správci parku nicméně upozorňují, že většinu času jsou pavouci schovaní v podzemí a na povrch vylézají víceméně jen kvůli namlouvání a páření. Mimo to nejsou nijak nebezpeční, píše CNN.

„Sklípkani jsou pomalí a neagresivní. Jejich kousnutí bývá přirovnáváno ke včelímu bodnutí a pro člověka není smrtelné,“ uvedli správci parku a doplnili, že lidé nemají panikařit, pokud osminohého tvora spatří.

Dopravní kolize, k níž došlo na konci října, naštěstí neskončila fatálně. Motorkář byl po nehodě převezen do nemocnice, sklípkan podle všeho vyvázl bez jakýchkoli následků.

Držet se stranou

Správa národních parků na návštěvníky apeluje, aby se při setkání s divokými zvířaty drželi stranou, nekrmili je a podobně. Kvůli turistům nedbajícím na pravidla museli letos v Yellowstonu utratit mládě bizona, které odmítla přijmout kvůli změně pachu matka. Stalo se tak poté, co s mládětem interagovali návštěvníci.

V oblasti Blue Ridge Highway, což je nejnavštěvovanější lokalita v péči Správy národních parků USA, zase museli uzavřít několik kilometrů silnice kvůli potulujícím se medvědům. Bylo hlášeno několik případů, kdy turisté krmili mláďata.

Turisté krmili medvíďata. Část přírodního parku se kvůli nim musela zavřít

Cestování

Turisté v Yellowstonu ohrožují divoká zvířata. Za poslední týdny jich několik srazili autem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám