Hlavní obsah

Chrámy a věže ze severní Moravy a Slezska se otevřou turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj

Celkem 46 kostelů a čtyři kostelní věže mohou turisté letos v rámci projektu Otevřené chrámy navštívit v Moravskoslezském kraji. Poprvé se budou moci podívat například do dřevěného kostela v Dolních Marklovicích na Karvinsku či kostela na Borové pod Lysou horou.

Foto: Michaela Gavláková/Člověk a Víra

Jednou z novinek letošního ročníku projektu Otevřených chrámů je nedávno zrekonstruovaný dřevěný kostel v Dolních Marklovicích na Karvinsku.

Článek

Kostely a věže s průvodci jsou otevřené od středy 1. května do října. „Otevřené chrámy jsou jedním z našich nejdůležitějších projektů na podporu cestovního ruchu v kraji. Zařadily se k těm nejznámějším značkám, jako je například Technotrasa,“ poukázal náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL) s tím, že při toulkách regionem mohou zájemci nejen obdivovat sakrální prostory, ale také se ztišit.

„Vnímám, že tuto nabídku k usebrání lidé začínají využívat víc a víc,“ připojil.

Každý rok je seznam kostelů, které se otevřou veřejnosti, jiný. Letos z něj například kvůli rekonstrukci vypadla mariánská bazilika ve Frýdku. Naopak nováčky jsou kostel sv. Ignáce na Borové pod Lysou horou, věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále či dřevěný kostel v Dolních Marklovicích, což je část Petrovic u Karviné.

Připojí se i Jeseník

Letošní ročník navíc přináší i několik systémových novinek. Kromě čtyř desítek kostelů a věží s průvodcovskou službou se k projektu přidá i několik kostelů otevřených bez průvodců a chrámy přístupné na objednání. Jedná se například o kostel svatého Ducha v Opavě nebo kapli Božského Srdce Páně v Marianu, která je nezaměnitelná bohatou výzdobou v tzv. beuronském stylu.

Dosud byly pro veřejnost otevřeny pouze kostely v Moravskoslezském kraji, letos se ale připojí i kostely v okrese Jeseník v Olomouckém kraji. „Bez průvodce bude otevřený například farní kostel v Jeseníku a na objednání bude možné vstoupit také do hřbitovního kostela v Javorníku, kde restaurátoři v uplynulých letech odkryli vzácné fresky,“ sdělil Ondřej Elbel, tiskový mluvčí Biskupství ostravsko-opavského.

„Snažíme se vytvářet balíčky, díky kterým najdou turisté v jednom městě více přístupných objektů. Třeba v Karviné se jedná o kostel sv. Kříže ve Fryštátu, takzvaný Šikmý kostel a v blízkém okolí jsou i Dolní Marklovice,“ podotkla koordinátorka projektu Adéla Pánek Hudečková.

Brno se turistům představí novou chrámovou trasou

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám