Hlavní obsah

Chorvatský Dubrovník se vzpamatoval. Zase je v něm hlava na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na plážích je plno a napilno mají také průvodci. Turismus je v chorvatském Dubrovníku podle lidí pracujících v cestovním ruchu zpátky v plné parádě. Letní sezona předčila veškerá očekávání, navzdory obavám, jak ji pandemie koronaviru opět ovlivní. Podle statistik zatím Chorvatsko přivítalo v průběhu roku na 9 milionů návštěvníků, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po roce a půl se turismus v Dubrovníku vrátil do starých kolejíVideo: AP

 
Článek

Aktuální čísla se samozřejmě nemohou rovnat těm v předpandemickém roce 2019, kdy do konce sezony přijelo na 17 milionů zahraničních návštěvníků. I tak si lidé, kteří jsou na cestovním ruchu závislí, nemohou stěžovat.

„Když tuto sezonu srovnám s tou minulou, je samozřejmě o mnoho lepší. Rok 2020 jako by se ani nestal. Začali jsme pozdě a sezona byla zkrácená. Teď si to prodloužení celkem užíváme,“ uvedl turistický průvodce Josip Crncevic.

Ve starém centru Dubrovníku je hlava na hlavě, přestože všudypřítomné cedule upozorňují návštěvníky, aby se snažili dodržovat rozestupy a mysleli na mytí rukou. „Pokud vím, tak roušky nejsou při práci ve venkovních prostorách povinné, ale samozřejmě se snažíme dodržovat odstupy všude, kde je to možné, a když jsme uvnitř budov jako jsou muzea, tak si roušky dáváme,“ vysvětluje Crncevic.

Do Chorvatska přijelo letos už více Čechů než za celý loňský rok

Cestování

Podle průvodce platí nicméně specifická pravidla pro výletní lodě, kde je přeci jen více cítit, že pandemie ještě zdaleka neskončila. „Tamní skupiny neprovádím, takže si nejsem stoprocentně jistý, jak to funguje. Ale vím, že někteří kolegové si musejí dělat PCR testy nebo být očkovaní a musejí být jen s danou skupinou,“ doplnil Crncevic.

Případy rostou

Zlepšující se situaci však nepocítili jen průvodci, ale i další lidé, pro které je cestovní ruch důležitý. Podle číšníka Toniho Dugandzice z místní restaurace jsou počty turistů velkým překvapením, došlo naopak k nedostatku personálu.

„Poslední sezona nebyla kvůli covidu moc dobrá, ale letos je tu hodně lidí. Pracujeme o něco víc, protože jsme nebyli připraveni a chybí nám lidské zdroje. Musíme také návštěvníky upozorňovat, že při vstupu do restaurace musejí mít roušky, zatímco venku ne,“ uvedl číšník pro AP.

I přes optimistickou náladu registruje Chorvatsko za poslední měsíc zvyšující se počty nových případů covidu-19. Úřady proto varovaly před hrozbou další vlny.

Češi zůstávají Chorvatsku věrní i přes komplikace. Na českém cestovatelském semaforu je země aktuálně oranžová, což znamená nutnost vyplnit příjezdový formulář a podstoupit po příjezdu test. Tedy v případě, že člověk nemá dokončené očkování.

Split a okolí lákají na antické památky i nejhezčí pláž Jadranu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám