Hlavní obsah

Chorvatsko, pak dlouho dlouho nic a Řecko s Egyptem. To jsou preference Čechů

Novinky, jky

Mezi nejoblíbenější destinace Čechů patří Chorvatsko, Řecko a Egypt. V rámnci ankety TTG Awards mají nyní lidé možnost hlasovat o tom, do jaké země nejraději jezdí. Anketa probíhá za podpory portálu Sdovolená.cz. Do Chorvatska jezdí přibližně 800 000 Čechů, do Řecka asi 315 000 a Egypt hlásí okolo 240 000 turistů z Česka.

Foto: Profimedia.cz

Češi Chorvatsko milují. Mezi oblíbené cíle patří i ostrov Hvar.

Článek

Podle odhadů vývoje návštěvnosti hlásí největší nárůst Řecko, kam letos přijelo o 15 až 18 procent více Čechů proti loňskému roku, uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK ČR) Jan Papež uvádí, že Řecko je tradiční destinací, kam se řada turistů vrací několik let po sobě do stejného hotelu.

„Češi mají moc rádi situaci, když znají místo své dovolené důvěrně, mohou se pozdravit se známými 'domorodci', kteří je vítají jako staré známé. Díky tomu také neměla ekonomická situace Řecka a negativní mediální kampaň s ní spojená téměř žádný dopad na zájem české klientely do Řecka putovat,“ uvedl Papež.

Specifické Chorvatsko

Na sílu Chorvatska však zatím nemá co do oblíbenosti mezi Čechy žádná jiná destinace. Kombinaci dlouholetých pozitivních zkušeností, oblíbených zátočin, nízké dojezdové vzdálenosti k moři a slušného ubytování tak v posledních letech kalí jen často nesmyslně vysoké ceny jídel. I proto se značná část Čechů opět vrátila k modelu, kdy bydlí v apartmánech a vaří si ze zásob, které si přivezli.

Do země se Češi dopravují vlastním automobilem nebo autobusovou dopravou s cestovní kanceláří.

Egypt láká na exotiku a potápění

Jiná lákadla má Egypt. Pokud se tedy v zemi zrovna nebojuje, jak tomu bylo v uplynulých týdnech. Tato severoafrická země přináší ideální koncept hotelů zvlášť rodinám s dětmi a lidem, kteří si chtějí odpočinout. Koncept ubytování u písčité pláže a blankytně modrého moře s korálovými útesy ve spojitosti se stravovacím programem all-inclusive vytvořil pro Čechy jen těžko odolatelnou kombinaci, která vyšla cenově většinou levněji než Řecko.

Od 17. srpna však v Egyptě probíhal návrat českých turistů z egyptských letovisek zpět do ČR v souvislosti se zhoršováním bezpečnostní situace v zemi. MZV ČR doporučuje českým občanům do Egypta v současné době necestovat.

Situace v letoviscích je však podle cestovních kanceláří klidná, některé zahraniční společnosti tam ani létat nepřestaly. České cestovní kanceláře začnou do této destinace opět létat v průběhu září. [celá zpráva]

Do 15. září mají cestovatelé možnost reflektovat své vzpomínky na nejvydařenější dovolenou hlasováním v anketě TTG Travel Awards 2013. Oceňovat v ní mohou cestovatelé celkem 16 kategorií, zapojit se mohou zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám