Hlavní obsah

České cestovní kanceláře plánují v září obnovit lety do Egypta

Novinky, Jakub Kynčl

Cestovní kanceláře bedlivě sledují situaci v Egyptě a zvažují, kdy obnoví cesty turistů do této africké země. První z nich – CK Fischer a CK Blue Style – začnou létat do Egypta už 5. září. Ostatní předběžně plánují obnovit lety do Egypta v průběhu září, povětšinou v závislosti na situaci v zemi. Český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka ale zatím pro uvolnění cest není.

Foto: Profimedia.cz

Češi budou znovu létat do Egypta.

Článek

„CK Fischer obnovuje letecké zájezdy do egyptských letovisek. První klienti poletí 5. září do Marsa Alam, další v neděli 8. září do Hurghady. Reagujeme tak na zmírnění napětí ve velkých egyptských městech, klid v populárních letoviscích a zájem klientů. Jsou to rozumní lidé a rozhodně nejsou hazardéři. Z velké části situaci v Egyptě znají z předchozích zájezdů. Vědí, že v letoviscích byl vždy klid. Přes 80 procent lidí, kteří měli zakoupený zájezd s odletem 5. a 8. září, mělo zájem letět. Zbylým klientům jsme bezplatně změnili destinaci nebo vrátili peníze,” uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

„Cestovní kancelář Blue Style se rozhodla vzhledem k uklidnění situace v Egyptě a vysokému zájmu klientů o dovolenou v této destinaci znovu obnovit letecké zájezdy do letovisek Marsa Alam a Hurghada, uvedla pro Novinky ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

První plánovaný let se uskuteční 5. září 2013. „Bereme na vědomí současné doporučení MZV ČR, situaci v turistických letoviscích však nepřetržitě monitorujeme prostřednictvím našich delegátů a místních partnerů a víme, že v letoviscích panuje klid. Tomu nasvědčuje i fakt, že velké cestovní kanceláře, např. z Velké Británie, stále vypravují lety do Egypta,“ doplnila.

Pevné datum obnovení letů do Egypta má i CK Alexandria. „V tuto chvíli máme plánované obnovení letů na 16. září, a to do letovisek Hurghada a Marsa Alam. K obnovení letů jsme se rozhodli po důkladném zvážení aktuálního vývoje a současné situace na místě a také na základě četných dotazů našich klientů. Situaci ale samozřejmě i nadále sledujeme,“ řekl Novinkám marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Vyjádření českého velvyslance v Egyptě Pavla Kafky
Naše doporučení necestovat do Egypta vychází z určitých znalostí, zkušeností a analýzy situace. Jde spíše o preventivní krok, který vychází z toho, že situace v zemi byla velmi nepřehledná a nečitelná. Je těžké odhadovat, kdy by se to mohlo změnit. Stále sledujeme, zda nám vývoj v zemi umožní změnit doporučení pro cesty. Přistupujeme k tomu velmi zodpovědně a je pro nás primární bezpečnost českých občanů. Pro vývoj v Egyptě příliš nefungují politologická očekávání a poučky, Egypt si jde v mnoha ohledech svou vlastní cestou.

Datum obnovení letů ještě nezná cestovní kancelář Exim tours. „Lety do Egypta jsme přerušili od 16. srpna do 13. září. Je jisté, že do 13. září žádní naši klienti neodletí. Co se týče obnovení letů – situaci neustále vyhodnocujeme a klienty do oblasti vyšleme pouze za předpokladu stabilizované situace v zemi. Jsme v denním kontaktu s našimi partnery, kteří v Egyptě s rodinami žijí, i s ministerstvem zahraničí ČR. Při našem rozhodování budeme brát v potaz i doporučení ministerstev zahraničí okolních zemí, především potom doporučení MZV Německa a Velké Británie,” uvedl tiskový mluvčí Exim tours Stanislav Zíma.

Čedok věří, že by začal do africké země létat v průběhu září. „Lety do Egypta plánujeme obnovit ve chvíli, kdy to situace v zemi umožní. V této chvíli předpokládáme, že by to mělo být během září,” řekl Novinkám ředitel marketingu cestovní kanceláře Čedok Tomáš Brejcha.

Anketa

Měli byste obavu letět na dovolenou do Egypta?
ano, je to nestabilní země
86,9 %
ne, v letoviscích je klid
13,1 %
Celkem hlasovalo 12156 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám