Hlavní obsah

Chcete se stát dortovou figurkou v životní velikosti? V Anglii máte šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste vždycky mohli oči nechat na zdobných svatebních dortech, pak byste se neměli ochudit o šanci navštívit zámeckou rezidenci Waddesdon Manor v hrabství Buckinghamshire. Letos v létě tam vyrostla architektonická specialita o třech patrech, jejíž ozdobou se můžete stát právě vy.

Na panství Waddesdon vyrostl 12metrový svatební dort.Video: Reuters

 
Článek

Nejsladší architektonický poklad, jak dílo označil britský Daily Mail, jenž informaci přinesl, vznikal pět let. Jeho autorka, umělkyně Joana Vasconcelosová, jej popisuje jako chrám lásky, který má oslavovat manželství a vyzdvihuje jeho slavnostní atmosféru.

Třípatrový, dvanáct metrů vysoký dort vyrostl na pozemcích venkovské rezidence Waddesdon Manor v údolí Aylesbury. Dílo je na pomezí stavby a sochy. Podobným objektům se v angličtině říká „Folly“, což se dá do češtiny přeložit jako pošetilost. Jedná se o krásné, zdobné či vtipné budovy, které v podstatě nemají žádný jiný konkrétní účel. Jsou vytvořené čistě proto, aby bavily publikum.

Foto: Profimedia.cz

Umělkyně se svým výtvorem

V tomto případě mohou diváci a návštěvníci objevovat tři patra obřího „dortu“ pokryté tisíci detailně vyvedených dlaždic imitujících cukrovou polevu. Ty jsou oděny v pastelových odstínech růžové, žluté, modré a zelené.

Životní dílo

Umělkyně dílo označila za největší výzvu své třicetileté kariéry. Stavba je zdobena mořskými pannami, dále pak rybami a delfíny, kterým z úst prýští voda. Zevnitř se objektem vine točité schodiště v barvě másla, kterým se návštěvníci mohou dostat až na vrcholek dortu a stát se tak živou figurkou zdobící jeho vrchol. Zároveň si tam mohou vychutnat výhled na přilehlé udržované pozemky panství.

V Británii do základů shořela nejpodivnější hospoda. Křivý dům přitahoval hosty z celého světa

Cestování

Inspirací byly umělkyni architektonické barokní skvosty Portugalska, kde sama žije a tvoří. Lásku Portugalců k ozdobným kachličkám snad ani není třeba vyzdvihovat; každý, kdo zemi někdy navštívil, si pamatuje modrobílé glazované azulejos.

Foto: Profimedia.cz

12metrový svatební dort lze obdivovat i zevnitř díky prohlídkám.

Návštěvníci si podle Vasconcelosové mohou vychutnat její „dort“ trojím způsobem. Pohledem zvenčí, stoupáním jednotlivými vrstvami a objevováním interiérů i okolí z jednotlivých pater, a konečně tím, že jej sami dotvoří svou přítomností.

Zájemci mohou do 26. října absolvovat komentovanou prohlídku každou středu, čtvrtek a některé neděle každou hodinu mezi půl jedenáctou dopolední a půl pátou odpolední. Cena je v přepočtu zhruba 420 korun a je vhodné si prohlídku rezervovat předem.

Kvůli kálejícím turistům se skotská rezervace mění v biologickou hrozbu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám