Hlavní obsah

Chalkidiki se zlatými plážemi patří k nejoblíbenějším letoviskům v Řecku

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severní části řecké pevniny, zhruba uprostřed území Makedonie vybíhají do Egejského moře tři ostny Poseidonova trojzubce. Míří jihovýchodním směrem. Jsou to výběžky poloostrova Chalkidiki, jedné z nejoblíbenějších rekreačních oblastí v Řecku.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté pláže na Chalkidiki jsou opravdu rozlehlé, každý návštěvník si tam místo najde.

Článek

Poloostrov Chalkidiki byl odedávna především zemědělskou a rybářskou oblastí. Vinohrady a olivovníkové plantáže, ovocné sady i včelíny poskytovaly obživu lidem ve vnitrozemí, zatímco ti na pobřeží byli živi zejména z rybolovu. V 70. letech minulého století přibyl turismus, dnes nejvydatnější zdroj obživy pro místní obyvatele.

Příroda, pláže, památky

Poloostrov Chalkidiki je v mnoha místech hornatý, v jeho vnitrozemí je příroda téměř neporušená zásahy člověka. Lesnaté kopce nabízejí vhodný prostor k horským túrám a vycházkám a jsou také bohatým zdrojem čistého vzduchu a ozdravných silic. Blahodárné jsou i termální prameny, které tam na několika místech vyvěrají.

V oblasti Petralona byly nalezeny pozůstatky osídlení z neolitické doby, na západě a ve středu poloostrova jsou zase archeologické vykopávky, odhalující minulost v podobě doby bronzové. Nejznámějšími a hojně navštěvovanými jsou archeologická naleziště Olynthos, Potidea, Stagira a Toroni.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Přestavěná strážní věž na pobřeží poloostrova.

Přestavěná strážní věž na pobřeží poloostrova.

FOTO: Bohuslav Borovička, Právo

Z hlediska prázdninových návštěvníků je ale tím nejcennějším více než pět set kilometrů dlouhé pobřeží. Téměř celé je tvořeno zlatavými písčitými plážemi. Některé jsou dlouhé a široké, jiné ukryté v hlubokých zátokách členitého pobřeží. Na Chalkidiki nejsou řeky, takže blankytně modrou mořskou vodu nic nekalí. Více než čtyři desítky modrých evropských vlajek čistotu tamního prostředí také dokládají.

Kassandra

Nejzápadnějším z ostnů trojzubce je poloostrov Kassandra. Jeho pobřežní část začíná u města Nea Kallikratia, které je jedním z nejznámějších přímořských letovisek na Chalkidiki. K němu přiléhá dlouhá písčitá pláž Nea Moudania a stejnojmenné přístavní město. Má dlouhou pobřežní promenádu s množstvím obchodů a taveren. K dalším významným letoviskům patří např. Agios Mamas, kde je velký a známý kemp, Kallithea, rušné středisko, jehož hlavní ulice je lemována restauracemi a bary, v nichž je v sezóně živo až do časného rána. Lze tam navštívit svatyni boha Dia a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v městečku Pefkochori

Pláž v městečku Pefkochori

FOTO: Profimedia

Následují střediska a pláže Sani, Kriopigi, Polichrono, Pefkochori, Gerakini, Afitos… Za Pefkochori je osada Hanioti, u několik kilometrů dlouhé pláže z bílého písku.

Sithonie

Prostředním z ostnů Poseidonova trojzubce je Sithonie. Je klidnější než Kassandra, možná i trochu vznešenější, což může být patrné i na o něco vyšších cenách dovolené.

K nejvyhlášenějším plážím na Sithonii patří Kavourotripes a Vourvourou. Ty další pak jsou Kastri, Agios Ioannis, Spathies, Elia, Paradissos nebo třeba Armenistis.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Některé kláštery na poloostrově Athos mají podobu středověkých hradů a pevností, jiné připomínají spíše paláce.

Některé kláštery na poloostrově Athos mají podobu středověkých hradů a pevností, jiné připomínají spíše paláce.

FOTO: Bohuslav Borovička, Právo

Na obou poloostrovech jsou návštěvníkům k dispozici všechny obvyklé sportovní a zábavní aktivity a nabídka ubytování sahá od kempů přes prázdninové apartmány až po hotelové komplexy všech kategorií.

Ten, kdo na Sithonii hledá ruch a čilý noční život, může zamířit do Neos Marmaras. To je nejvýznamnější obchodní středisko a přístav na této části Chalkidiki. Bary, kluby a diskotéky tam v sezóně nabízejí rozptýlení až do rána. Kousek od něj je luxusní letovisko Porto Carras.

Za nejhezčí obec na poloostrově je označována vesnice Parthenón. V 70. letech ji většina obyvatel opustila a přestěhovala se za obživou na pobřeží. Osada, jejíž kořeny sahají do 13. stol., je dnes krásně zachovalým letním a víkendovým střediskem.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u města Neos Marmaras

Pláž u města Neos Marmaras

FOTO: Profimedia

V minulosti měl poloostrov Chalkidiki pověst dražšího prázdninového střediska, jezdili tam na dovolenou zejména Němci a Britové. V posledních asi pěti letech jejich počet značně poklesl a tamní podnikatelé v cestovním ruchu se přizpůsobují novým podmínkám na trhu turismu. Je to vidět často právě v tom, že jsou ochotni nabízet za méně peněz více muziky.

Rady na cestu

Nejsnadnější spojení na Chalkidiki je letecké. Z několika českých letišť tam v sezóně létají charterové linky řady českých cestovek. Let z Prahy do Soluně trvá málo přes dvě hodiny. Přejezd do letoviska hodinu až dvě.

Některé cestovky pořádají i zájezdy autobusové přes Maďarsko, Srbsko a bývalou jugoslávskou Makedonii. Stejnou cestou lze jet do Řecka autem.

Výlety

Kromě výše popsaného lodního výletu podél pobřeží ostrova Athos, jehož východiskem je přístav Ouranopolis, mohou návštěvníci Chalkidiki využít i dalších možností k výletům.

K těm nejoblíbenějším patří návštěva Soluně (Thessaloniki). Ve městě je několik míst, v nichž jsou zachovalé byzantské památky. V Archeologickém muzeu je zase obsáhlá expozice z dějin řecké Makedonie. Město Soluň je známé i svými nepřebernými nákupními možnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Bílá věž a rotunda v Soluni

Bílá věž a rotunda v Soluni

FOTO: Profimedia

Do Soluně je možné se vypravit jen proto, abyste s dětmi strávili den v zábavním vodním parku Waterland. Na Chalkidiki lze navštívit i jeskyně a expozice, které dokládají osídlení této oblasti v hlubokém pravěku. Další z možností je např. jeep-safari, cesta s průvodcem terénním autem po obtížně přístupných a málo známých místech poloostrova Kassandra.  

Reklama

Související témata:

Související články

Češi na jaře nejraději cestují za poznáním

Cestování na jaře je mezi českými turisty velice populární a specifické období. Největší zájem mají Češi o poznávací víkendové, ale i týdenní zájezdy. Také se...

Výběr článků

Načítám