Hlavní obsah

Návštěva Petry je nejhezčím cestovatelským zážitkem

Novinky, Michael Švarc

Jordánské skalní město Petra by neměl žádný správný cestovatel minout. Podle turistického průvodce Lonely Planet je jeho návštěva totiž tím vůbec nejhezčím zážitkem. Uvádí to ve své nejnovější knize, která hodnotí 500 nejlepších světových pamětihodností. Po Petře následují souostroví Galapágy nebo australský národní park, v němž se nachází monolit Uluru.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Takto vypadá tzv. Pokladnice v noci, zcela bez lidí. Areál nasvěcuje slaboučký reflektor, díky němuž je Pokladnice pouhým okem stěží viditelná. Když však dané místo vyfotíte na dlouhou expozici, ukáže se vám v celé své kráse.

Článek

Lonely Planet ve svém novém žebříčku sumarizuje 500 míst, která podle jeho přispěvatelů rozhodně stojí za návštěvu. Jsou navíc seřazena podle míry jejich oslnivosti. A právě jordánské skalní město Petra si pro sebe ukořistilo první příčku.

Není to vlastně žádné velké překvapení. Jde o jednu z nejznámějších památek na seznamu UNESCO, která je od roku 2007 navíc jedním ze sedmi novodobých divů světa. Minout ji nemůže snad nikdo, kdo do Jordánska zamíří, protože jde jednoznačně o největší tahák nejen samotné země, ale prakticky celého regionu.

Unikátní noční snímky Petry osvícené pouze hvězdami

Cestování

Skalní město postavili Nabatejci, civilizace kupců a řemeslníků. Ačkoli se Petra rozkládá asi na 264 čtverečních kilometrech, stavbou, která návštěvníky přitahuje zdaleka nejvíce, je Pokladnice ukrytá ve skalním kaňonu.

První desítce dominuje příroda

Druhou příčku obsadilo souostroví Galapágy, známé pro bohatou biodiverzitu. Není náhoda, že právě tady zformoval Charles Darwin svou teorii evoluce. Ostrovy náležející jihoamerickému Ekvádoru se pyšní různorodými zvířecími obyvateli, množstvím ptactva nebo želvami, které žijí až 200 let.

Foto: Profimedia.cz

Galapágy jsou proslulé svou biodiverzitou.

Také na třetí příčce žebříčku je přírodní pamětihodnost. Je jí australský národní park Uluru-Kata Tjuta s největším monolitem světa, horou Uluru. Ta je pro původní obyvatelstvo posvátná, obývají ji prý duchové předků. Z toho důvodu je vstup na monolit už zhruba rok zakázán. V národním parku je toho však k vidění víc, například početná posvátná jezírka.

Australské aerolinky nabídnou vyhlídkové lety nad Uluru i Velkým korálovým útesem

Cestování

Čtvrtá pozice náleží deltě řeky Okavango v Botswaně, jedné z vůbec nejžádanějších safari destinací v Africe. Podobně jako v případě Galapág, i oblast delty je známá svou diverzitou. Kdo chce vidět známá africká zvířata, má skoro stoprocentní šanci, že je spatří právě tady.

Foto: Profimedia.cz

Hora Uluru je největším monolitem na světě.

Foto: Profimedia.cz

Delta řeky Okavango je domovem stovek druhů živočichů.

První pětku v rozsáhlém žebříčku uzavírá nejstarší národní park světa, americký Yellowstone. Ten je pastvou skoro pro všechny smysly, uhrane zrak, sluch i čich. Oslnivá scenérie je známá zejména bublajícími geotermální prameny a vulkány. Národní park je samozřejmě domovem mnoha druhů zvířat včetně vlků či medvědů.

V první desítce dále následují slovinské jezero Bled, jihoamerické vodopády Iguazú, kambodžský chrámový komplex Angkor, bolivijská solná pánev Salar de Uyuni a top výběr uzavírá nepálský trek, okruh Annapurna Circuit.

Foto: Profimedia.cz

Yellowstone je nejstarším národním parkem na světě.

Výběr je skutečně široký a rozsáhlý, místo v něm mají nejen světoznámé pamětihodnosti, ale i ty méně známé. Například australský Ostrov lorda Howa, který čítá jen přes 300 obyvatel a striktně reguluje také množství příchozích návštěvníků.

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám