Hlavní obsah

Cestující se procházela po australském letišti s růží. Dostala desetitisícovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasažérka Lays Larayová musí zaplatit pokutu 1878 australských dolarů (takřka 27 tisíc korun) za to, že se procházela po letišti v Perthu s růží. Problém tkví v tom, že při celní prohlídce uvedla, že s sebou nemá žádné rostliny. Země se tímto způsobem brání před zanesením škůdců, kteří mohou představovat hrozbu pro tamní ekosystém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Larayová nechtěla růži vměstnat do příručního zavazadla, aby ji nepoškodila, a tak ji během přesunu po terminálu nesla v ruce. Ostraha proto ženu předvedla k důkladné prohlídce, informuje server Independent s tím, že jí byl během ní zabaven pas, telefon i zavazadlo.

Cestující, která je influencerka a na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Skywardfreak, tvrdí, že šlo o její nevědomou chybu, růži prý nezatajila záměrně. „Popravdě mi nedošlo, že růže může spadat do kategorie rostlin, na které se ptají. Zaškrtla jsem proto, že nic takového nemám,“ vysvětlila Larayová pro server Insider s tím, že ji obvinili ze lži a z porušení australského zákona o biologické bezpečnosti.

Ministerstvo zemědělství, rybolovu a lesnictví pokutuje všechny, kteří nesplní požadavky na předložení potenciálně rizikových předmětů a organismů, které mohou představovat zásadní riziko pro australský ekosystém. Květiny mohou být přenašeči nejrůznějších roztočů, mšic a invazivních druhů hmyzu.

Letištní ostraha růži nakonec odstřihla stonek a majitelce ji vrátila. Larayová se ale chce proti pokutě odvolat. Tvrdí, že lidé, kteří se provinili podobně, dostali pouhé varování, zatímco ona je nucena zaplatit vysokou částku.

Austrálie varuje před útoky divokých psů. Dvě turistky si s nimi přesto fotily selfie

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám