Hlavní obsah

Austrálie varuje před útoky divokých psů. Dvě turistky si s nimi přesto fotily selfie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě turistky dostaly v Austrálii pokutu 1500 dolarů (22 tisíc korun) za extrémně riskantní chování. Fotily si totiž selfie s divokými psy dingo, u nichž podle úřadu v poslední době narůstá množství útoků na člověka. Návštěvníci ostrova K’gari, kde zvířata žijí, často zapomínají, že nejde o domestikované mazlíčky.

Foto: Profimedia.cz

Pes dingo obývá Austrálii a některé oblasti jihovýchodní Asie.

Článek

Úřad pro životní prostředí a vědu státu Queensland v pátek uvedl, že obě pokutované ženy mohou být rády, že vyvázly bez újmy. Při jednom z incidentů se 29letá návštěvnice ostrova K’gari, dříve známého jako Fraser, fotila se spícími štěňaty v trávě. „Měla štěstí, že nebyla v blízkosti jejich matka,“ řekl pro CNN Mike Devery z úřadu pro životní prostředí.

Druhá turistka, která si rovněž vysloužila 1500dolarovou pokutu, si natočila video s dospělým psem dingo, který na ni vrčel. „Zcela očividně šlo o projev dominantního chování,“ vysvětlil Devery. „Nejde o hravost. Wongari (domorodé jméno pro psy dingo, pozn. red.) jsou divoká zvířata a mělo by se tak s nimi zacházet. Ta žena měla štěstí, že se situace nevyhrotila,“ konstatuje Devery.

Úřad pro životní prostředí připomněl, že v poslední době došlo k několika incidentům, kdy psi napadli turisty. Minulé pondělí musela být jedna z návštěvnic hospitalizována, když jí dingo pokousal ruce a nohy. Ženě přispěchali na pomoc další dva návštěvníci ostrova. „V paži jí chyběl velký kus masa a na obou stranách nohou měla velké rány,“ okomentoval Shane Moffatt, který turistce pomohl.

Podle úřadu musel být vůdce smečky utracen. Nedávno totiž napadl také šestiletou holčičku. „Z jeho chování bylo patrné, že si zvykl na přítomnost lidí, kteří ho buď krmili, nebo s ním interagovali kvůli videím a fotkám,“ uvedl úřad s tím, že prioritou číslo jedna je bezpečnost návštěvníků ostrova, ale i zachování současné populace psa dingo. „Proto ti, kdo porušují místní pravidla, mohou očekávat pokuty,“ varoval Devery.

Austrálie významně rozšíří jedinečnou mořskou rezervaci. Bude větší než Německo

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám