Hlavní obsah

Cestující, kteří se nevejdou do sedačky v letadle, dostanou od amerických aerolinek vedlejší místo zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybírat si místo v letadle, když člověk letí sám, je tak trochu loterie. Americké aerolinky se nyní rozhodly usnadnit cestování rozměrově výraznějším pasažérům, kteří mají problém se pohodlně usadit na standardní sedadlo, a v podstatě i ostatním cestujícím, kteří už nebudou řešit ošemetnou situaci, kdy jim soused zasahuje do jejich osobního prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Southwest Airlines vycházejí vstříc plus size cestujícím.

Článek

Se zprávou, která potěší plus size cestovatele, přišel server Independent. „Velcí pasažéři“ mohou nově u Southwest Airlines uplatnit právo na druhou letenku zdarma. Funguje to tak, že cestující, kteří „zasahují do jakékoli části sousedního sedadla“ si zakoupí dvě letenky vedle sebe a při odbavení požádají zaměstnance aerolinek o vrácení částky za sedadlo navíc.

„Nákup dalších sedadel slouží jako upozornění na speciální potřebu míst k sezení a dovoluje nám adekvátně naplánovat počet obsazených sedadel na palubě… Také nám to pomáhá zajistit, že dokážeme usadit všechny zákazníky, kteří si zakoupili letenku, a vyhnout se tomu, abychom je žádali, aby se vzdali svých sedadel kvůli neplánovaným změnám v usazování,“ stojí v zásadách letecké společnosti.

Jak zabránit zneužití?

Rozhodování, kdo je, či není „rozměrný pasažér“, je založeno spíše na velikosti než na hmotnosti. Nárok na bezplatnou letenku mají cestující, pokud jakákoli část jejich těla přesahuje loketní opěrku jejich sedadla.

„Loketní opěrka je považována za konečnou hranici mezi sedadly. Pokud nemůžete spustit obě loketní opěrky a/nebo zasahujete do kterékoli části sedadla vedle sebe, potřebujete druhé sedadlo,“ specifikuje pravidla firemní politika. Po vrácení peněz dostanou cestující letenku bez vyplněného jména, kterou položí na volné sedadlo vedle sebe.

@kimmystyled

How to use @southwestair customer of size policy. Southwest is the only airline that allows you a second seat at no extra cost even if the flight is FULLY booked. You HAVE to use it at the departing gate when you start your journey. If you don’t use it going out you cant use it flying back. Go to the departing gate agent and kindly ask them to use the customer of size policy. I’ve done this a dozen times and never had an issue or been denied. They will print you a new ticket + a second ticket to put down on your free seat. You will also be allowed to pre board! Enter the aircraft, get your seatbelt extender, and grab your seat! I place the ticket in the seat next to me. I always take the window seat. If anyone tries to sit it in I kindly let them know I have two seats booked. To be honest I almost never get approached because no one wants to sit in the middle seat next to a fat person on a plane 🙃. I’ve heard from others sometimes southwest will just put customer of size in your account so anytime you approach the main ticket gate you’ll get both your tickets at once but this hasn’t happened to me yet. I think this has to do with how “visibly fat” you are. Public airplanes are public transportation and should be accessible and comfortable for us all. I applaud @southwestair for being the only airline with a fair and humane way of flying fat passengers with dignity. We shouldn’t have to pay for two seats. Seats should be larger for all people including tall and pregnant passengers. Since airlines got deregulated it’s been an ADA nightmare. Airlines should also allow wheelchairs in the cabin esp power wheelchairs. This is an access issue at the end of the day and discriminatory to fat and disabled customers. #southwest #southwestairlines #customerofsize #customerofsizepolicy #plussize #plussizetravel #traveltips #plussizetraveltok #traveltok

♬ original sound - Kimmy

Tento nový přístup americké letecké společnosti veřejně chválí plus size cestovní influencerka Kimmy Garris, podle níž by měl být vstřícný krok Southwest Airlines normou v leteckém průmyslu. Již jej také sama úspěšně vyzkoušela a video zveřejnila na TikToku.

V létě se prostřednictvím videa vyjádřila i k užívání prodlužovače bezpečnostního pásu letadel pro cestující, kterým standardní délka nestačí.

„Není to zahanbující. Palubní personál chce, abyste byli v bezpečí, a rád vám jej poskytne,“ sdělila influencerka s přezdívkou kimmystyled ve videu sdíleném na Instagramu.

Anketa

Uvítali byste možnost druhého sedadla zdarma pro objemově výraznější cestující i na evropských letech?
Rozhodně ano
16,9 %
Proč ne, pro všechny to bude příjemnější
8,8 %
Je mi to jedno
2,1 %
Jsem proti
72,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1495 čtenářů.

Proč byste nikdy neměli pít kávu v letadle

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám