Článek
Kdo v Kambodži neochutná pavouka, jako by tam vůbec nebyl. Toto jihoasijské království je proslulé podivnou národní specialitou. Smažení či grilovaní sklípkani se tu prodávají a jedí ve velkém. A kromě nich také švábi, kobylky nebo vážky.
Snad nejznámější tržiště, na kterém se dá nohatá pavoučí delikatesa ochutnat, je v městečku Skuon. Turistickou atrakcí tu jsou ovšem pavouci i živí. Lidé si je nechávají lézt po těle a fotí se s nimi. Právě proto, že je na skuonském trhu hlavním lákadlem množství smažených pavouků, si město vysloužilo přezdívku Spiderville. Často sem pro specialitu jezdí turisté z Vietnamu a Číny. Pro mnohé Evropany ochutnávka smažených pavouků představuje adrenalinovou výzvu.
Přehlídka kulinářských podivností
Pokud byste cestou po Kambodži sebrali odvahu a zatoužili okoštovat křupavá těla sklípkanů, najdete je u trhovců pod názvem black spiders. Jsou k sehnání i na velkém trhu s hmyzími pochoutkami ve městě Kampong Thom ležícím ve stejnojmenné provincii. Tam se zákazníci dostávají tak trochu do gastronomického obludária. Vybírat si mohou z různých velikostí kobylek nebo smažených žab, jež v sobě ještě stále mají vnitřnosti.
Odvážní cestovatelé se silným žaludkem nevědí, co na kambodžských trzích ochutnat dříve. Ti zdrženlivější si naopak nevyberou. Rčení „jiný kraj, jiný mrav“ tady platí dvojnásob.
| Zajímavost: Tradice jedení pavouků má údajně kořeny v nedávné historii. A to nikterak veselé. Během krutovlády diktátora Pol Pota prý Kambodžané kvůli hladomoru zkusili sníst pavouka. A protože jim zachutnal, konzumují sklípkany dnes prakticky běžně. | 
Anketa
Kambodža v číslech
Rozloha Kambodžského království je 181 040 kilometrů čtverečních.
Buddhisté tvoří 90 % obyvatel.
V Kambodži žije víc než 13,5 miliónu lidí.
