Hlavní obsah

V Císařských lázních můžete vidět koupající se Emu Destinnovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to neuvěřitelně, ale v nové expozici v Císařských lázních v Karlových Varech lze mimo jiné v historických koupelnách spatřit koupající se Claudii Cardinalovou, podobně Emu Destinnovou, ale třeba i prvního kosmonauta Jurije Gagarina. To mimo jiné nabízí nová stálá výstava nazvaná Tři světy.

Expozice Císařských lázníVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

„V Císařských lázních byla otevřena stálá výstava nazvaná Tři světy,“ uvedl zástupce ředitele a historik Miloš Bělohlávek. „Jak už název napovídá, tak je výstava rozdělena do tří částí. První částí výstavy jsou historické koupelny v přízemí budovy, kde se dříve podávaly lázeňské procedury,“ dodal Bělohlávek s tím, že v rámci této části výstavy pozná návštěvník dějiny lázeňství a lázeňských procedur. „To znamená, jak se v Císařských lázních, a nejenom tam, léčilo, jak se lázeňství vyvíjelo od starověku do současnosti,“ konstatoval historik.

V koupelnách lze potkat slavné návštěvníky Karlových Varů v posledních 130 letech. „Tedy počínaje Antonínem Dvořákem přes Claudii Cardinalovou, Jurije Gagarina až po Václava Havla,“ popisoval Bělohlávek s tím, že expozice díky tomu mimo jiné ukazuje, jak rychle se vyvíjela doba.

Expozice je moderně pojatá, takže každá z vybraných koupelen nabízí holografický pohled do interiéru. V jedné si hudební skladatel Antonín Dvořák ve vaně pobrukuje a přitom diriguje. V další si prvorepubliková pěvkyně Ema Destinnová položená ve vaně zcela neoděna omývá paži a kousek vedle se italská herecká hvězda Claudia Cardinalová stojíce ve vaně otírá plátěným hábitem. Nechybí ale ani jiné osobnosti historie, třeba perský šáh, stačí si projít všechny koupelny.

Jeseník chce vrátit Smetanovým sadům ztracenou prestiž

Cestování

Videomapping s léčivými prvky

Druhá část expozice je umístěna do Zanderova sálu, tedy architektonicky a umělecky nejvzácnější části historického objektu, který sloužil původně jako tělocvična. „Zde se uskutečňuje další multimediální zážitek. Animace připomíná, že se jedná o místo, kde se historicky cvičilo. Skrze animaci má člověk pochopit, že péče o tělo je významná, a to i prostřednictvím lázeňské léčby,“ podotkl Bělohlávek.

Poslední, třetí část expozice, je umístěna do sálu Atria. „Tam na všech stěnách probíhá videomapping, který prezentuje v patnáctiminutovém videu různé léčivé prvky. Člověk tam má ale možnost poznat i přírodu a faunu, flóru, rašeliniště nebo specifické živočichy, kteří v regionu žijí,“ popsal historik s tím, že celá výstava je koncipována na moderních médiích. „Je postavena nejenom na získávání informací, ale i na silném emočním prožitku,“ doplnil.

„Tím, že je projekce doplněná zvukem, tak to člověka skutečně vtáhne do prostoru sálu. Člověk se tam kompletně ponoří do přírody Karlovarska. Zleva kolem vás létají mnohametrové vážky, z druhé strany plavou obří mloci, takže má návštěvník pocit, že je součástí makro a mikro světa místní krajiny,“ uvedl Bělohlávek.

Expozice je v Císařských lázních otevřená každý den od deseti hodin dopoledne do šesti hodin do večera. Vstupné na celou expozici Tři světy stojí dospělého 200 korun za osobu, děti do 15 let jej mají zdarma.

Psací stroje jako svědci vývoje. Historii ukazuje sběratel ve Valči

Cestování

Výběr článků

Načítám