Hlavní obsah

Cestování letadlem je v Evropě někdy až 30krát levnější než cestování vlakem, uvádí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jet na dovolenou vlakem místo letadlem se může Evropanům značně prodražit. Cestování po železnici je v průměru až čtyřikrát dražší než létání, v některých případech vyjdou lety dokonce 30krát levněji než vlaky. Vyplývá to z analýzy environmentální organizace Greenpeace, podle níž jsou cenové rozdíly vyloženě pobuřující.

Foto: Profimedia.cz

Cestování vlakem přes hranice se Evropanům finančně většinou příliš nevyplatí. (ilustrační foto).

Článek

Cenový nepoměr je například u trasy mezi Londýnem a Barcelonou, kdy letenky mohou vyjít jen na něco málo přes 300 korun. S něčím takovým nemohou vlakoví dopravci soupeřit, píše s odkazem na analýzu Greenpeace server Independent. Vyměnit letadla za vlaky by přitom pomohlo rapidně snížit produkci skleníkových plynů o stovky tisíc tun ročně. Podle organizace jsou na vině nerovné regulační podmínky, které zvýhodňují nízkonákladové aerolinky na úkor klimatu.

V analýze je srovnání cen lístků na 112 trasách mezi 27 velkými evropskými městy. Až v 70 procentech jsou pak letenky levnější než jízdenky do vlaku - ty stojí většinou dvojnásobek ceny letenek.

Železnice je levnější ve střední Evropě

Nejpropastnější rozdíly mezi cenami letenek a vlakových jízdenek panují ve Španělsku, Velké Británii, Belgii, Francii či Itálii. Independent uvádí, že naopak ve střední a východní Evropě jsou vlaky v porovnání s letadly levnější, jenže nabízejí horší spojení, nejsou tak rychlé a nejezdí tak často.

Letadlo stálo hodiny na rozpáleném asfaltu, cestující kvůli horku omdlévali

Cestování

Mezi vlakovými linkami, které vyjdou levněji než let, je například spoj mezi Prahou a Berlínem či Prahou a Budapeští, ale také mezi Portem a Lisabonem či Madridem a Barcelonou.

Anketa

Čím cestujete do zahraničí nejčastěji?
Letadlem
56,7 %
Vlakem
8,3 %
Autem
28,3 %
Autobusem
3,5 %
Jiným způsobem
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 480 čtenářů.

„Miliony Britů míří na dovolenou do Evropy – mnoho z nich do míst, která sužují rekordní vedra. Kvůli zvrácené ekonomice dopravního odvětví jsou povzbuzováni k tomu, aby plácali palivo na klimatické inferno,“ uvedl za britskou větev Greenpeace Doug Parr.

Doplnil, že létání se zdá být výhodné z důvodu, že jsou náklady na znečišťování tak levné. Nízkonákladové společnosti platí podle něj zanedbatelné daně, přitom nenabízí zaměstnancům dobré podmínky ani mzdy.

Nejpodivnější položka Českých drah se na menu uchytila

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej a zprostředkování letenek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám