Hlavní obsah

Česko je krajina rozhleden. Nabízí výhledy z nových věží

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nové a dosud neznámé výhledy do malebné krajiny Česka, které je právem označováno za zemi rozhleden, se mohou i letos těšit turisté. Celkem je v České republice již přes 400 nejrůznějších vyhlídkových věží a staveb.

Foto: Foto archív Petra Zágory

Vyhlídka Milada vznikla z lešenářských trubek ve zřícenině hradu Lichnice.

Článek

K novinkám patří vyhlídka vybudovaná přímo ve zřícenině hradu Lichnice na Chrudimsku, nová věž se tyčí nad Kněžmostem na Mladoboleslavsku a zpřístupněna je i vyhlídka na opraveném Novogotickém templu, který zdobí park barokního zámku Krásný Dvůr na Lounsku.

„Vybere si doslova každý. Nabídka rozhleden v Česku je velmi pestrá, a to od historických staveb až po ty nejmodernější. Při tak velkém počtu vyhlídek je skvělé, že je stále z čeho vybírat,“ řekl Právu Petr Zágora z Klubu přátel rozhleden, který má přes 120 členů a tisíc příznivců.

Věže propaguje na svých akcích, internetových stránkách i na sociálních sítích. V minulosti vznikalo v Česku až dvacet rozhleden ročně. Teď se podle rozhlednářů jejich budování zpomalilo na zhruba pět věží ročně, protože je pro obce složitější na jejich stavbu získat dotace.

Na druhé straně mnozí z nich tvrdí, že to není na škodu. Méně se stavějí malé vyhlídky připomínající myslivecké posedy a investory více zajímá architektura rozhledny. Dokládá to i rozhledna Čížovka u Kněžmostu. Její zajímavostí jsou dvě postranní plošiny s podlahou z tvrzeného skla. Návštěvník má tak na nich pod sebou několikametrovou hloubku.

Příkladem toho, že pořekadlo o šikovných českých ručičkách stále platí, je vyhlídka Milada, nově otevřená ve zřícenině hradu Lichnice. „Kus zdi byl zpevněn a opraven a přímo u ní vznikla 3,5 metru vysoká konstrukce z lešenářských trubek. Chytré a účelné, protože návštěvník se dobře může rozhlédnout všemi směry,“ uvedl Zágora.

Pohled na Jeseníky i Praděd

Velkou radost má nejen z opravy Novogotického templu na Lounsku, ale i z toho, že je přístupná vyhlídka na historickém lázeňském domu Priessnitz ve městě Jeseník. Jen je nutné se na její návštěvě domluvit na recepci a pak už se lze kochat málo známým pohledem na hřeben Jeseníků ze severu.

Pilně se ale pracuje i na výstavbě dalších vyhlídkových věží. Patřit k nim bude například Štěpánka u obce Zemětice u Holýšova na Plzeňsku, která svým vzhledem připomene období, kdy současné Česko obývali před staletími Germáni bojující s Římskou říší. Ještě letos na podzim by měla být zpřístupněna věž Kopaninka u Repech nedaleko jihomoravských Boskovic.

Nádherný výhled slibuje rozestavěná rozhledna Milada nad Orlickou přehradou na vrchu Přední Chlum, odkud bude jedinečný výhled na Vltavu.

Zágorovým tipem na výlet je vyhlídka Rysí skála v Jeseníkách, z níž lze obdivovat Praděd. Velkým přáním mnoha rozhlednářů je například to, aby se podařilo obnovit rozhlednu Krásku u Jihlavy nebo přebudovat na vyhlídkové místo někdejší vojenskou strážní věž Jelenec v Bílých Karpatech. Rozhlednu svých snů si může každý najít na internetových stránkách Klubu přátel rozhleden

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám