Hlavní obsah

U Kněžmostu na Boleslavsku se otevřela nová rozhledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Kněžmostu na Mladoboleslavsku se poslední únorový den pro turisty otevřela nová rozhledna Čížovka. Stavba vyšla na devět miliónů korun, dokončení se však kvůli problémům o čtyři roky opozdilo, sdělil mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař. Dostavbu komplikovala skutečnost, že hejtmanství nebylo vlastníkem pozemku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stavba vyšla na devět miliónů korun.

Článek

Rozhledna, stojící na hranici Chráněné krajinné oblasti Český ráj, měří 40 metrů a má tvar úzkého jehlanu. Ocelová konstrukce je pokryta dřevěným obložením. Návštěvníci mohou obdivovat okolní přírodu z pěti vyhlídkových plošin, přičemž nejvýše položená má dvě prosklené lávky. Kolem rozhledny vede významná cyklostezka, která spojuje několik cyklotras, třeba z CHKO Kokořínsko-Máchův kraj do Bakova nad Jizerou a dál na Nymbursko.

Rozhledna je podle Lochaře nyní ve zkušebním provozu, otevřena je jen o víkendech a svátcích od 09:30 do 16:00 nebo v předem domluvených časech. Později by se měla návštěvní doba rozšířit. Vstup bude prozatím zdarma. „Rozhledna bude zatím bez obsluhy. Provozovatele vybere Středočeský kraj později. Počítáme i s doprovodnými službami, jako je prodej turistických známek, pohledů a podobně,” dodal mluvčí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vstup je prozatím zdarma.

Ve středních Čechách byla v minulosti postavena například rozhledna Bohdanka v Bohdanči na Kutnohorsku, další podobnou stavbu otevřeli na vrchu Kaňk u Kutné Hory nebo na Březáku nedaleko Lbosína na Benešovsku. Obnovena byla také někdejší Drtinova rozhledna na vrchu Besedná u Chotilska na Příbramsku. Na Krušné hoře nedaleko Hudlic na Berounsku vyrostla rozhledna Máminka a u Zruče nad Sázavou na Kutnohorsku rozhledna Babka.

Reklama

Výběr článků

Načítám