Hlavní obsah

Díky vstupnému zdarma se na Karlovarsku zdvojnásobily návštěvy muzeí a galerií

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupné zdarma zavedené od konce května a trávení dovolené v tuzemsku se velmi pozitivně odrážejí v návštěvnosti karlovarských muzeí a galerií. Zatímco v červenci loňského roku do nich zamířilo přes sedmnáct tisíc návštěvníků, v témže měsíci letošního roku jich bylo o dvacet tisíc více.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hrad Loket má otevřeno celoročně.

Článek

„Z reakcí ředitelů našich muzeí a galerií víme, že jsou lidé většinou překvapeni možností vstupu zdarma, a rozšiřuje se i okruh návštěvníků, například větších rodin, které by jinak zřejmě nepřišly,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO) s tím, že mnozí návštěvníci nabízejí zaplatit dobrovolné vstupné.

„Snažili jsme se oživit cestovní ruch. Jsme raději, když si lidé na místě koupí upomínkový předmět či tematickou hračku pro děti, jež jim připomenou, v kterém muzeu nebo galerii byli,“ vysvětlil záměr kraje první náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO).

Terezínské památky dostanou druhou šanci

Cestování

Zatím platí nulové vstupné do konce října. Kraj provozuje například galerie v Karlových Varech a v Chebu nebo muzeum v Sokolově. K nejoblíbenějším místům Karlovarského kraje patří také hrad Loket na Sokolovsku.

V červenci i v srpnu tam evidují téměř denně rekordní návštěvnost. Hrad Loket nyní navštíví až patnáct set turistů denně, převážně Čechů. Například za prvních dvacet dní v srpnu hrad navštívilo přibližně o osm tisíc lidí více než v minulém roce. Před hradem se tvoří dlouhé fronty.

Hradem Krakovec provází žena z věznice

Cestování

Kvůli vyšší návštěvnosti museli správci hradu najmout více brigádníků. Větší zájem je letos i o komentované prohlídky. Těch se denně koná kolem deseti až dvanácti.

Díky vysokému zájmu v posledních dvou měsících se daří snižovat ekonomický propad z jara, kdy byly památky kvůli koronavirovým opatřením zavřené. Loket je v majetku města, provozuje jej obecně prospěšná společnost Hrad Loket.

Reklama

Výběr článků

Načítám