Hlavní obsah

Česká republika je 17. nejbezpečnější turistickou destinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko patří k nejbezpečnějším turistickým destinacím na světě. Vyplývá to z nejnovější analýzy britského portálu Which?, který se zabývá právy spotřebitelů, ale i nejrůznějšími cestovními doporučeními. Jedničkou v žebříčku je Švýcarsko, po něm následují Island, Norsko či Portugalsko.

Foto: Profimedia.cz

Česko je mezi dvacítkou nejbezpečnějších zemí.

Článek

Analýza vychází z dat poradenské firmy STC a rozhodujícími faktory byly například riziko živelních pohrom, množství fatálních nehod na silnicích, míra vražd, terorismus, zdravotnická infrastruktura nebo bezpečnost pro ženy, uvádí server Independent.

Nejlépe si v žebříčku vedly evropské destinace, které vévodí vrchním dvaceti příčkám. Vyjma již zmiňovaných to jsou Slovinsko na pátém místě, Finsko na šestém, osmičkou a desítkou jsou pak Dánsko a Rakousko. Česká republika je na 17. místě, za ní jsou Nizozemsko, Itálie a Francie.

Pohořely Střední a Jižní Amerika

Nejméně bezpečnou destinací je podle analýzy Jamajka, která má 60krát vyšší míru vražd než Švýcarsko. Nevalně si vedly také Brazílie, Jihoafrická republika či Mexiko, které také poznamenala relativně vysoká míra vražd, zatímco na Filipínách je zase zvýšené riziko živelních pohrom.

Ze statistik rovněž vyplývá, že lehkomyslné řízení je větším rizikem než terorismus. Například Thajsko, Srí Lanka, Indie či Tunisko mají vysokou míru úmrtí na silnicích při nehodách. Egypt je podle studie zase nejméně bezpečnou destinací pro ženy, zatímco Island tou nejbezpečnější.

Výsledky víceméně kopírují i konkurenční analýzy, v nichž se zejména severské země umisťují jako ty nejbezpečnější. V loňské studii americké společnosti Berkshire Hathaway Travel Protection stanul na prvním místě Reykjavík následovaný Kodaní, Montrealem, Amsterdamem či Soulem. V roce 2021 se zase podle Safe Cities Index od Economist Intelligence Unit stala nejbezpečnější metropolí Kodaň.

Česká republika je 18. nejšťastnější zemí světa. Jedničkou jsou opět Finové

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám