Hlavní obsah

Češi lyžovat chtějí, ale někteří s koupí zájezdů vyčkávají i kvůli inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou letech pandemie čeká lyžaře víceméně běžná sezona. Podle oslovených cestovních kanceláří se zájem o zájezdy na hory pozvolna zvyšuje, řada lidí však s koupí vyčkává. Důvodem může být inflace a vysoké ceny energií, kvůli kterým začínají někteří hoteliéři navyšovat ceny pobytů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestovní kanceláře kvůli potenciálnímu zdražování nabádají k tomu, aby lidé s koupí zájezdu nečekali na poslední chvíli. Nemuselo by se jim to vyplatit i z důvodu omezených kapacit.

„Prodeje lyžařských zájezdů se postupně rozjíždějí, největší boom očekáváme během října a listopadu. Po zkušenostech z loňska doporučujeme nečekat s rezervací na poslední chvíli, zejména u populárních termínů kolem Vánoc, silvestra nebo jarních prázdnin. Ty se totiž už nyní plní a jsou navíc aktuálně za nejvýhodnější ceny,“ napsala Novinkám mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Pozvolný rozjezd prodeje registruje také CK Nev-Dama patřící k CK Fischer. Podle mluvčího Jana Bezděka je už teď počet prodaných zájezdů o více než pětinu vyšší než loni ve stejnou dobu. „Je vidět, že klienti, kteří s námi jezdí na hory pravidelně, si je nenechají ujít ani letos. Přidávají se i lidé, kteří třeba loni vyčkávali kvůli covidu,“ vysvětlil Bezděk. Doplnil, že vyšší zájem souvisí také se zdražováním, protože někteří hoteliéři začínají kvůli vysokým cenám energií zvyšovat ceny pobytů. Zatím ovšem o jednotky procent.

Anketa

Plánujete se letos vydat na hory navzdory inflaci a zdražování?
Ano, jezdím pravidelně
78,8 %
Ne, budu raději šetřit
10,6 %
Ještě to musím promyslet
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Poptávka se po dvou letech s covidem začíná vracet k normálu také podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného. „Nicméně je znát, že část zákazníků zájem má, ale s koupí ještě vyčkává. Vnímáme také množství dotazů na vliv inflace a rostoucích cen energií na ceny skipasů,“ připouští Šatný, avšak dodává, že i přesto očekává úspěšnou zimní sezonu.

„Už léto ukázalo, že odložená poptávka z dvou covidových let má vliv na růst prodejů a v zimě očekáváme podobnou situaci,“ uvedl. „V létě jsme často od zákazníků slýchali, že než si nechat úspory znehodnotit inflací, to raději část z nich procestují a vymění je za zážitky, které jim nikdo nevezme,“ uzavřel Šatný.

Skipasy zdraží o 10 procent

Zdražování pobytů a skipasů je v letošním roce prakticky nevyhnutelné. Nárůst cen oznámila už třeba největší rakouská lyžařská oblast Ski amadé, kde permanentky podraží o zhruba 10 procent. Dvoudenní skipas na začátek prosince vyjde dospělého na 106,50 eura, což je zhruba 2610 korun. Za takřka 120 eur (2900 korun) se bude lyžovat mezi vánočními svátky a silvestrem.

Největší lyžařská oblast v Rakousku zdraží. Je to nevyhnutelné, říkají zástupci regionu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám