Hlavní obsah

Červený zámeček se otevře pro veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šlechtici Jetřichu Berkovi z Dubé (asi 1552–1585) zůstala v České Lípě dochovaná unikátní památka – Červený zámeček, nejstarší necírkevní stavba ve městě a nejvýznamnější renesanční památka v celých severních Čechách.

Foto: Michael Polák, Právo

Červený zámeček je proslulý renesanční sgrafitovou výzdobou.

Článek

Čtyři sta čtyřicet let starý letohrádek (z roku 1583) by se měl v blízké budoucnosti otevřít veřejnosti. Budova proslulá svými sgrafitovými psaníčky patří Vlastivědnému muzeu a galerii v České Lípě, které mají v objektu depozitáře i restaurátorské dílny. Po rekonstrukci zámečku tu ale chce muzeum vybudovat veřejně přístupnou expozici palných zbraní ze svých sbírek.

„Už projektujeme. Na konci letošního roku nebo v příštím roce chceme zahájit rekonstrukci Červeného zámečku,“ potvrdil Martin Půta (SLK), hejtman Libereckého kraje, instituce, jež je zřizovatelem českolipského muzea.

Na Velký Blaník za rytíři, na Malý k poutní kapli

Tipy na výlety

„Jsem rád, že nejzajímavější část bude veřejně přístupná. Myslím, že si to zaslouží. Je v přímé blízkosti vodního hradu Lipý, je to turisticky velmi zajímavé místo,“ dodal hejtman.

Chtějí evropskou dotaci

Muzejní zázemí by mělo v Červeném zámečku dál zůstat. „Konzervátorské a preparátorské dílny včetně příručního depozitáře zůstanou v přilehlých objektech,“ řekla Květa Vinklátová, krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Kraj podle ní bude usilovat o to, aby na rekonstrukci získal evropskou dotaci. „Po dokončení projektové dokumentace bude podána žádost do Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se z hlediska kulturního dědictví o zásadní lokalitu pro město Česká Lípa,“ uvedla Vinklátová.

Zakladatel letohrádku Jetřich Berka z Dubé zemřel velmi mladý, zřejmě ve věku 33 let. Ovšem už od brzkého mládí hodně cestoval. Na studia byl poslán do německého Wittenbergu a italské Padovy. Navštívil i další evropské země, ale zřejmě právě v Itálii našel zalíbení ve stavbách renesančního slohu, což se pak odrazilo ve stavbě loveckého zámečku na okraji zahrady dnešního vodního hradu Lipý.

Název Červený zámeček získal letohrádek až v 19. století podle červené výmalby lodžie. Na počátku sloužil pro kratochvíle místní šlechty a jeho osud byl většinou pevně spjat se sousedním hradem. Když hrad v 19. století sloužil jako cukrovar, v letohrádku se vyráběly drobné cukrovinky. Po roce 1932 zde sídlilo muzeum a později i okresní kulturní středisko.

Hrad Kašperk je klenotem šumavských lesů

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám