Hlavní obsah

Část hotelů se prodá, část otevře až příští rok. Nejsou turisté ani zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úbytek turistů zřejmě překreslí mapu hotelů v Praze. Část z nich, zejména na okraji metropole, možná skončí úplně, jiné se prodají novým majitelům. Někteří hoteliéři ani neotevřeli a učiní tak až příští Velikonoce, řekl Novinkám prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Chybí nejen turisté, ale i zaměstnanci, kteří prý často za prací odešli do zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Řada hotelů v Praze vůbec neotevřela (ilustrační foto).

Článek

„Destinace, které žily především z cizinců — Praha, Český Krumlov, lázeňská města —, jsou stále v útlumu a situace v Praze je hodně špatná, řada hotelů má třeba jen třetinovou obsazenost a odcházejí jim zaměstnanci. Podobně dlouholetí zaměstnanci odcházejí i z českých lázní a přecházejí k německé konkurenci za hranice, a bude téměř nemožné je získat zpátky,“ sdělil Novinkám Prouza.

„Kvůli velkým omezením na zahraniční pracovníky je ani nebude možno nahradit pracovníky z ciziny, což český cestovní ruch hodně omezuje,“ dodal.

Dlouholetí zaměstnanci odcházejí i z českých lázní a přecházejí k německé konkurenci za hranice, a bude téměř nemožné je získat zpátky.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

V Praze podle šéfa SOCR téměř třetina hotelů vůbec neotevřela, u většiny majitelé provozy zatím jen uzavřeli a propustili zaměstnance. To alespoň zabránilo předlužení a krachu. „Ale řada z nich nepočítá s tím, že otevře dřív než na Velikonoce příští rok. A někteří i hledají na zavřené hotely kupce, takže zřejmě dojde i ke koncentraci vlastnictví hotelů, zejména v Praze,“ dodal Prouza.

Lidé se vracejí do hotelů a penzionů. Stále jich je ale jen třetina oproti době před covidem

Ekonomika

Pro pracovníky v cestovním ruchu je přitom nejhorší, že nepřijeli turisté, kteří obvykle nejvíce utrácejí — Číňané, Korejci, Rusové. „Naopak Češi zůstali ve větší míře doma a ty oblasti, které se zaměřují na Čechy, měly léto velmi dobré a umazaly část ztrát z covidového období, ale rozhodně ne všechny ztráty,“ poznamenal Prouza.

Chybí propagace v zahraničí

Vláda by podle něj měla navýšit rozpočet na propagaci České republiky v okolních zemích, protože nyní ztrácí návštěvnost na úkor Vídně, Krakova nebo Budapešti. „Musíme mít alespoň stejně silné kampaně jako mají oni,“ myslí si Prouza.

„Dočasně uvolnit pravidla pro zaměstnávání cizinců, protože Češi zejména pomocné práce (kterých je v cestovním ruchu hodně) dělat nechtějí a nebudou. A je hloupé zbytečně brzdit ekonomický restart země,“ pokračoval dál.

A nakonec by se podle šéfa Svazu obchodu měl „umožnit vstup do země turistům z USA, i když padla americko-evropská dohoda o cestování očkovaných lidí, a hledat cesty, jak k nám bezpečně dostat turisty z Asie.“

Chorvatsko se oklepalo. Čechů je tam více než kdy jindy

Cestování

Asociace cestovních kanceláří v úterý zveřejnila, že příjezdová turistika je se zakázkami na nule, agentury musely propustit většinu svých zaměstnanců. Stát by měl podle nich spustit kurzarbeit.

Jednatel společnosti Hotel Invest, která se zaměřuje na prodej hotelů, Jan Halíř, Novinkám řekl, že situace na trhu však zatím není dramatická. „Určitě jsou subjekty, kterých se situace dotýká a mají problém ji ustát, ale plošné výprodeje, které by zavinily dramatické poklesy cen, se nekonají. Investoři obvykle řeší dlouhodobý horizont a nechtějí prodávat pod tlakem,“ řekl Novinkám.

Z hotelů mohou být byty

Kupce hotelů také zatím není problém sehnat. „Nemohu říci, že by byl klesající zájem o investice do hotelů. Když je na prodej dobrý hotel, nemáme nouzi o zájemce,“ dodal.

Pohyby však vnímá v pronájmech nemovitostí. „Toho je určitě víc než obvykle. Pro spoustu majitelů v okrajových částech Prahy připadá v úvahu změna podnikání, z hotelu je předělávají na byty,“ poznamenal Halíř.

Mezi uzavřenými hotely v Praze je i ikonický hotel InterContinental. Ten však jen covidovou dobu využil k obří rekonstrukci. Objekt má nést název Golden Prague Hotel a otevře zřejmě až v roce 2023.

V červenci Španělsko navštívily čtyři miliony turistů, méně než před pandemií

Cestování

Český statistický úřad v srpnu informoval, že počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí letošního roku stoupl asi o polovinu oproti loňskému roku, nedosahuje však stále ani třetiny objemu návštěv z předcovidového roku 2019.

Turisté z ciziny nejezdí téměř vůbec. „Počty zahraničních hostů jsou ale stále nízké, nedosahují ani desetiny příjezdů před covidovou krizí v roce 2019,“ dodává úřad s tím, že nejvíce k nám letos jezdí turisté z Německa, Slovenska a Polska.

V roce 2019 tvořil cestovní ruch 2,9 procenta hrubého domácího produktu České republiky (165 miliard korun). Zaměstnával necelých 240 tisíců osob.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám