Hlavní obsah

Čápy z Pohledu letos přivítá nové hnízdo i opravený komín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejnákladnějších rezidencí v Česku se patrně mohou pochlubit čápi bílí v Pohledu na Havlíčkobrodsku. Obec aktuálně opravuje jejich letní byt za stovky tisíc korun. Vysoké náklady si vyžádala rekonstrukce továrního komínu, na němž čapí hnízdo kotví.

Foto: Jana Pechová

Základ pro čapí hnízdo už na zpevněné koruně komínu je, oprava pláště musí být hotova do konce března.

Článek

Asi 150 let starý osmiboký komín je podle starosty Pohledu Milana Klementa (KDU-ČSL) součástí historie obce i jejího panoramatu. Proto se ho zastupitelé rozhodli ponechat, když se na přelomu tisíciletí boural starý lihovar; jen ho nechali o třetinu snížit na současných 19 metrů. A záhy se mu také postarali o nový účel.

„V okruhu nějakých deseti kilometrů tu žádní jiní čápi nehnízdí,“ vysvětlil starosta Klement, proč se rozhodli lákat klapající nájemníky. Spolu s výškovou úpravou komína zajistili umístění nedalekého elektrického vedení do země a na vršek osiřelé dominanty osadili podložku. Podařilo se. Elegantní sousedé z nejvyššího patra přinášejí Pohledským radost už přes dvacet let. Rok co rok vyvádějí tři až čtyři mladé, svádějí boje o hnízdo a v době skupinového odletu mívají nedaleko obce sraz s desítkami dalších.

V posledních letech se ale stav komína rapidně zhoršil. Svrchu začaly vypadávat cihly, patní část až do třímetrové výšky prozrazovala vzlínání vlhkosti.

Čáp, kterému čelisťová past amputovala nohu, prohrál boj o život

Domácí

„Komín neměl odvětrání kouřovodu, protože podzemní vstup do něj byl zasypán a horní byl utěsněn čapím hnízdem. Proto docházelo uvnitř komína k velkým teplotním výkyvům,“ objasnil příčinu problému starosta obce. Osud komína spojený s osudem čápů tak řešili na podzim pohledští zastupitelé a čápi u nich vyhráli. Rekonstrukce komína přijde na zhruba 400 tisíc korun, sympatičtí oznamovatelé příchodu jara však za to místním stojí. „Je to zase na nějakých patnáct dvacet let,“ nevnímá částku jako závratnou starosta Klement.

„O výši jiných nákladů přehled nemám. My můžeme obci přispět jen na hnízdo,“ udivila částka Václava Hlaváče, ředitele regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny, která na projektu spolupracuje. Zároveň jej i potěšila: jde prý o pozitivní signál, že lidem na přírodě záleží. Jak přitom doplnil, důraz na statiku je v těchto případech namístě. „Čapí hnízdo může po několika letech vážit i přes pět metráků,“ upozornil.

Část prací již mají v Pohledu za sebou. Rekonstrukce pláště, prováděná svrchu dolů ze zavěšeného lešení, ale čeká na lepší počasí. „Musí být ale hotovo nejpozději do posledního březnového týdne, kdy se naši čápi vrací z teplých krajin,“ zdůraznil starosta obce, který doufá, že čapí pár bude s opraveným bydlištěm spokojen.

Obdobný problém řešili před šesti lety například v Nové Vsi u Světlé ve stejném okrese. I tam si chátrající lihovarský komín zatížený čapím hnízdem řekl o rekonstrukci. „Rozhodnutí o opravě bylo jednoznačné u zastupitelů i u občanů. Komín a čápi jsou symbolem obce,“ usmál se starosta Václav Kopic (SNK). Jak doplnil, práce tehdy přišly na zhruba 150 tisíc korun, ale udělalo se to pořádně a i díky každoročním revizím je nyní na řadu let vystaráno.

Ornitologický svátek. Vzácný zedníček skalní se na zimu zabydlel u Punkevních jeskyní

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám