Hlavní obsah

Čáp, kterému čelisťová past amputovala nohu, prohrál boj o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makov

V minulých dnech museli veterináři utratit čápa bílého, který bojoval o život už od dubna v záchranné stanici Makov na Písecku. Nakonec nepomohla ani speciální protéza. Čápa zranila čelisťová past u rybníka v Radomyšli na Strakonicku. Tyto pasti jsou zakázané zákonem, ale stále je prý nelegálně využívají někteří rybníkáři k likvidaci vyder.

Foto: Archiv Libor Šejna, Novinky

Zvířecí záchranář Libor Šejna se zraněným čápem.

Článek

Novinky o tom informoval ředitel stanice v Makově Libor Šejna. Upozornil, že čáp byl v pasti chycený za nohu, kterou mu past téměř amputovala. Veterináři po mnoha vyšetřeních vyloučili šanci na její záchranu a došli k závěru, že je potřeba odumřelou část nohy odstranit. Chybějící část končetiny měla nahradit protéza: „Po dohodě jsme se rozhodli pro výrobu náhradní nohy, protože k podobným úrazům u ptáků dochází často a náš čáp tak mohl být i průkopníkem nového způsobu léčby,“ popisoval snahu o záchranu Šejna.

Stanice využila bezplatnou nabídku firmy Protetika Medika na výrobu protézy na míru. „Po desítkách hodin modelování a neustálého vylepšování protézy se nakonec musel udělat nový otisk pahýlu nohy, protože od úrazu došlo k zeslabení. Tak se začalo nanovo,“ vysvětlil Šejna.

Zmínil, že snaha o záchranu čapího života byla neutuchající, ale vyčerpávající. Naděje i síly slábly. „Čáp ty desítky kontrol a dnes už asi patnáct set kilometrů v autě nějak zvládal, já méně. Chytal mě vztek, jaké trápení bude čáp kvůli lidské bezohlednosti do smrti mít,“ posteskl si ředitel stanice.

Foto: Archiv Libor Šejna, Novinky

Zraněný čáp v záchranné stanici.

Záchranáři museli protézu stále kontrolovat a druhá noha čápa trpěla nadměrným zatížením. Odměna za úsilí nepřicházela. Nakonec by byl pro čápa život utrpením.

„Moc rád bych vám napsal lepší zprávu, ale nemám ji. Dnes jsme museli léčení čápa v Kralupech ukončit. Pahýl nohy se zanítil, odumřel a další léčba by dobrý výsledek pro čápa již nepřinesla. Věřte nám, že to bylo pro nás všechny velmi těžké rozhodnutí. A kdyby někdo nenalíčil železa na vydru, do kterých se čáp chytil, nikdy k tomu nemuselo dojít,“ napsal přátelům stanice poslední zprávu o čápovi Šejna.

Foto: Archiv Libor Šejna, Novinky

Zvířecí záchranář Libor Šejna se zraněným čápem.

Nabádá všechny, kteří narazí v přírodě na čelisťovou past, aby to hlásili policistům. Ti případ v Radomyšli šetřili, ale důkazy proti konkrétní osobě nenašli.

Na Vysočině někdo otrávil dva orly mořské

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám