Hlavní obsah

Ornitologický svátek. Vzácný zedníček skalní se na zimu zabydlel u Punkevních jeskyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Mimořádně vzácnou návštěvou z ptačí říše se může pochlubit Moravský kras. U turisty hojně navštěvovaných Punkevních jeskyní nedaleko Blanska se na zimu zabydlel zedníček skalní. Tento drobný pták o velikosti vrabce je nepřehlédnutelný dlouhým zobákem a červeným peřím na křídlech. V Česku bylo v poslední době pozorováno jen pět těchto zedníčků.

Foto: archiv Iva Stejskala

Vzácného zedníčka skalního mohou zahlédnout všímaví turisté u Punkevních jeskyní v centru Moravského krasu.

Článek

„Jde o horské ptáky, vyskytující se v Alpách nebo v Tatrách, které jsou nejsevernějším místem jejich výskytu,“ řekl Novinkám fotograf, ornitolog a místostarosta Blanska Ivo Stejskal.

Turistům doporučuje, aby byli při procházkách Pustým žlebem a kolem Punkevních jeskyní pozorní. Pokud budou mít štěstí, mohou zedníčka skalního zahlédnout.

V přírodě Čech a Moravy je raritou. Podle dostupných informací by dva zedníčci měli nyní zimovat na Pálavě u Mikulova. V krasu byl poslední zedníček skalní pozorován v roce 2020 u jeskyně Býčí skála. První pozorování zedníčka u Punkevních jeskyní se podařilo 17. prosince Jiřímu Lojdovi. Stejskal jej následně spatřil u jeskyní hned dvakrát, 29. a pak 30. prosince.

Foto: archiv Iva Stejskala

Snímek z pozorování zedníčka skalního dne 30. prosince u Punkevních jeskyní

Pozorování zedníčka skalního v této oblasti ale hlásí již i další ornitologové, pro které jde o výjimečnou událost. Tento druh se z hor stahuje jen na zimu. Jeho dlouhý zobák mu umožňuje ve skalních stěnách a v suťových polích lovit hmyz. Jde o kriticky ohrožený druh.

Nový ptačí druh pozorovaný v Česku. Buřníčka nejspíš přivála bouře, nakonec uhynul

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám