Hlavní obsah

Bydlení u letiště může nepatrně zvýšit riziko infarktu, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří žijí v blízkosti letišť, mohou být nepatrně náchylnější k infarktu. Vyplývá to ze studie Královské univerzity v Londýně, během níž experti analyzovali příjem do nemocnic kvůli kardiovaskulárním onemocněním, a to u obyvatel, kteří žijí na trase letů britského letiště Heathrow. Nejpostiženější kategorií byli muži nad 65 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie našla důkaz o lehce zvýšeném riziku přijetí do nemocnice u lidí, kteří v noci registrují kvůli letadlům vyšší hluk. Ten podle analýzy narušuje spánek a vede ke zvýšenému krevnímu tlaku i vyšší úrovni stresu, což jsou faktory spojené se srdečními onemocněními.

„Tato zjištění poskytují potenciální důkaz, že hluk z letadel v pozdních večerních a nočních hodinách může být spojen s rizikem hospitalizace a úmrtí kvůli kardiovaskulárním onemocněním, a to u lidí, kteří žijí v hlukovém pásmu letiště Heathrow,“ cituje server Independent studii.

Vědci tvrdí, že je zapotřebí dalšího zkoumání, aby pochopili, jak nejlépe převést nálezy studie do praxe. Připouští také, že i když našli spojitost mezi vysokou úrovní hluku a úmrtími, vzorek zkoumané populace byl limitován. Experti pracovali s daty, která posbírali mezi léty 2014 a 2018.

Independent upozorňuje na to, že právě kvůli velkému hluku londýnské letiště dosud nedostalo svolení ke stavbě třetí ranveje, ačkoli dnešní moderní letadla jsou tišší než v minulosti. Heathrow se na studii podílelo a vedení letiště uvedlo, že snižování hluku je klíčovou součástí udržitelné strategie.

Pět tipů, jak omezit hluk pronikající do domácnosti zvenčí

Tipy a trendy

Vhodná izolace zajistí zvukovou pohodu

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám