Hlavní obsah

Brněnští dopraváci zvou na virtuální návštěvu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak v moravské metropoli funguje městská hromadná doprava, která denně tramvajemi, trolejbusy a autobusy přepraví milion cestujících, s tím se budou moci zájemci seznámit díky připravovaným virtuálním prohlídkám areálů dopravního podniku města. Půjde o novinku roku 2021.

Foto: DPMB

Virtuálně bude možno navštívit i novou halu denního ošetření a očisty tramvají v Pisárkách.

Článek

Firma na novém webu prohlidky.dpmb.cz postupně zveřejní na padesát videí z různých pracovišť, od vozoven přes dispečinky až po měnírny elektrického napětí.

Zájemci tak mohou v prostorách dopravního podniku strávit zcela bezpečně celé hodiny; kvůli koronaviru sice ne přímo osobně, ale prostřednictvím svých počítačů.

„Areály podniku jsou u veřejnosti dlouhodobě oblíbené, a je proto dobře, že budou v dnešní složité době zpřístupněny alespoň virtuálně,“ řekla Právu k projektu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Oceňuje, že zájemci se prostřednictvím videoprohlídek seznámí se zákulisím provozu brněnské MHD. „Poznají místa, o kterých možná ani netušili, že existují,“ dodala.

Videa přiblíží fungování šestnácti různých areálů a pracovišť. Lidé budou moci tímto způsobem navštívit vozovny, ale například i měnírny elektrické energie nebo energetický dispečink, bez něhož by nemohly městem křižovat tramvaje nebo trolejbusy. Na nových webových stránkách podnik zveřejní také zajímavosti ze své činnosti a historie.

Pražské planetárium by mohlo mít science centrum

Cestování

„Vozovna v Pisárkách například dříve sloužila jako stáj, poté depo pro lokomotivy a dnes zde nocují tramvaje. Měnírna v Králově Poli zase dříve bývala malou vozovnou,“ uvedl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Ke každému místu na webu zájemci najdou jedno sestříhané hlavní video z interiérů i exteriérů a pak tři další pro fajnšmekry, která se areálu věnují podrobněji. Akci pojmenovali dopraváci jako Rok otevřených dveří. Nahradí pozastavené exkurze, které firma organizuje pro veřejnost každý měsíc na různých pracovištích.

Pomáhají drony

V průběhu příštího roku zveřejní podnik na webu každý měsíc jednu až dvě prohlídky. Jako první to budou záběry z nové haly denního ošetření a očisty v Pisárkách a z tamní vozovny. Fandové dopravy tímto způsobem navštíví vozovny Medlánky, Husovice, Komín, ústřední dílny, sídlo dopravního podniku v Novobranské ulici, měnírnu v Králově Poli, energetický dispečink na Radlasu a další.

Videa začal podnik pomocí dronu pořizovat loni v říjnu a bude v tom pokračovat do poloviny letošního roku.

Tisícovky turistů zaplavily Šumavu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám