Hlavní obsah

Brit nabízí organizované výlety do Afghánistánu. Bezpečnostním doporučením navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo sní o dovolené u moře, někdo zase o horách. A někoho láká nebezpečí, adrenalin a návštěva Afghánistánu. Právě na tuto skupinu cílí Brit Joe Sheffer, který nabízí v rámci své společnosti Safarat Tours organizované prohlídky do této blízkovýchodní země za 4000 liber (takřka 110 tisíc korun). A to navzdory bezpečnostním doporučením ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sheffer je kameraman na volné noze a společnost Safarat Tours podle Daily Mailu založil s bývalým kolegou Noorim Qadtullahem. Oba muži podnikli první organizovanou výpravu do Afghánistánu loni v říjnu, s ještě větší skupinou by tam měli vyrazit v následujících týdnech.

Podle Sheffera je složení skupiny pestré, pro některé členy je návštěva Afghánistánu splněným snem. „Z našeho pohledu je Afghánistán smysluplná destinace, jinak bychom ji nenabízeli. Neustále vyhodnocujeme tamní situaci a nikdy bychom neváhali výlet zrušit nebo ho omezit, kdyby se cokoli změnilo,“ uvádí se na stránkách společnosti.

Spoluzakladatel ale zároveň tvrdí, že přítomnost členů hnutí Tálibán je citelná ve všech městech a na hlavních silnicích jsou kontrolní hlídky. Sheffer proto připouští, že výlet může být nebezpečný a rizikový z hlediska cílených útoků na cizince.

Čech vyrazil jako turista do Afghánistánu. Člen Tálibánu ho prováděl zámkem

Podcasty a pořady

Cíli příštího výletu budou afghánská města Kandahár a Helmand, ani jednomu se v minulosti nevyhnuly válečné konflikty. „Nabízíme vhled do Afghánistánu, zatímco dáváme práci i samotným Afgháncům, kteří se ocitli v hrozné situaci a bojují s chudobou a nezaměstnaností,“ uvedl pro server LadBible Sheffer s tím, že místní obyvatelé by neměli být trestáni za chování tálibánců.

Budou bráni jako špioni, míní bývalý voják

Někteří členové britského parlamentu i specialisté na bezpečnost označují organizované výlety do Afghánistánu za lehkomyslné. Bývalý kapitán v britské armádě Tobias Ellwood uvedl, že se skupinou turistů budou v zemi zacházet jako se špiony, nikoli zahraničními návštěvníky.

Od návštěvy Afghánistánu zrazuje nejen britské ministerstvo zahraničí, ale například i to české. Upozorňuje na dlouhodobě nestabilní situaci v zemi, riziko teroristických útoků i na miliony nášlapných min a nevybuchlou munici ve venkovských oblastech.

Češka vyrazila sama do Iráku. V Bagdádu ji taxikář udeřil a zamkl v autě

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám