Hlavní obsah

Bizarní hotel, který inspiroval tvůrce Hvězdných válek, má jít k zemi

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Tunisku se natáčela řada scén k původním epizodám Hvězdných válek. Jeden tamní výstředně vypadající hotel v hlavním městě prý tvůrce kultovní ságy George Lucase natolik uchvátil, že se jím nechal inspirovat i pro film a na jeho základě vytvořil vesmírné vozítko Sandcrawler. Brutalistní Hotel du Lac teď ale nejspíš půjde k zemi, informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Hotel tvarem připomíná obrácenou pyramidu.

Článek

Stavba, kterou navrhl italský architekt Raffaele Contigiani, se otevřela v roce 1973 a od začátku byla určena prominentní klientele, podle CNN hotel navštívil třeba i zpěvák James Brown. Jenže věhlas netrval věčně a od roku 2000 zel hotel prázdnotou. Objevily se i nějaké plány, jak budovu využít, žádné se ale nezrealizovaly. Uzavření bylo nevyhnutelné.

V únoru se objevily informace, že hotel, který tvarem připomíná obrácenou pyramidu, půjde nejspíš k zemi. Ihned se objevila petice, která chce unikátní stavbu zachránit. V návaznosti na to tuniské úřady uvedly, že povolení k demolici ještě nemají, nad stavbou nicméně visí otazník.

„Riziko je stále přítomné, ale ne tak bezprostřední, jak jsme si mysleli,“ uvedl architekt a aktivista Sami Aloulou ze skupiny Edifices et Memoires. Ta chce upozornit na historický význam budovy a bude se snažit zajistit ochranný status od organizace UNESCO, a zřejmě i zásah samotného George Lucase.

Budova je ovšem ve stadiu rozkladu a i ti, kteří usilují o její zachování, si uvědomují, že rekonstrukce by byla velmi nákladná a obtížná. Chtějí si proto nechat vypracovat studii, která by se na problematiku podívala zeširoka. Aktivisté nicméně tvrdí, že s demolicí hotelu by region i celá země přišly o jedinečné dědictví. „Hotel je jedním ze vzácných svědků brutalistního hnutí v severní Africe, pro Tunisko je to hotový unikát,“ uvedl architekt Mohamed Zitouni.

Vesmírné vozítko Sandcrawler (vpravo) mělo vzniknout podle podoby hotelu

Dodal, že Hotel du Lac je výrazem tuniské modernity a nezávislosti, která vysoce kontrastuje s okolní architekturou. „Úřady ale už rozjely kampaň, jejímž cílem je budovu zbořit, protože ji považují za bezcennou, starou a nebezpečnou,“ doplnil Aloulou. V případě zachování hotelu by jeho prostory zřejmě sloužily jinému účelu. O definitivním zbourání se ale rozhodne až v dalších měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám