Hlavní obsah

Bhútán nebo Rakousko. Na tyto země zaměřte příští rok svůj zrak

Novinky, mšv

Bhútán, Etiopie, Rakousko nebo Černá Hora. To jsou země, které by měli mít cestovatelé příští rok ve svém hledáčku, alespoň podle průvodce Rough Guides, který patří společně s Lonely Planet k těm nejznámějším. Co se týče měst, měli by se turisté zaměřit třeba na Neapol, Dubaj, Athény nebo Utrecht.

Foto: Profimedia.cz

Bhútán si díky striktním pravidlům zachovává nedotčenou přírodu i genius loci.

Článek

Na první příčku svého žebříčku nejlepších destinací zařadil průvodce Bhútán, stejně jako to udělal jeho konkurent Lonely Planet. Důvodem je mimo jiné přístup malé asijské země k udržitelnému turismu. Země také například chrání 60 procent lesní plochy pro budoucí generace a obecně má poměrně striktní postoj k cestovatelům. Nejlépe o tom vypovídají vysoké turistické poplatky.

Těm, kteří ovšem překousnou počáteční komplikace s vízy a daněmi, se Bhútán odmění netknutou horskou přírodou, buddhistickými kláštery a sympatickými obyvateli. Podle Rough Guides je možné při túrách po horách také spatřit pověstného sněžného leoparda. A přestože mytické údolí Šangri-La je jen smyšlené, Bhútán může být klidně jeho reálným obrazem.

V příštím roce navštivte Bhútán nebo Salcburk, radí průvodce Lonely Planet

Cestování

Další položkou je Etiopie, vnitrozemská africká země, jejíž historie se táhne až k samým počátkům lidské existence. Horký stát nadchne především milovníky drsné krajiny, o čemž nejlépe svědčí mystická Danakilská proláklina, která nápadně připomíná krajinu Marsu. Etiopie ovšem nabídne i mnohem přívětivější přírodu, třeba vodopády či jezera.

Foto: Profimedia.cz

Danakilská proláklina je jako z jiného světa.

Foto: Profimedia.cz

Tyrolsko se může pyšnit vysokými horami i ledovci.

Rakousko se podle Rough Guides vyplatí navštívit třeba i z důvodu, že příští rok se bude ve Vídni slavit narození Ludviga van Beethovena. Ten se sice narodil v německém Bonnu, ale v hlavním městě Rakouska prožil značnou část života, na nějž se bude během mnoha kulturních akcí v příštím roce vzpomínat. A o sportovním vyžití v alpské zemi netřeba dlouze diskutovat.

Černá Hora, dříve součást Jugoslávie, je dnes stále poměrně neprobádanou přímořskou destinací. Návštěvníkům nabízí 293 kilometrů pobřeží, z toho 72 kilometrů tvoří pláže. Ovšem vyplatí se zamířit nejen k moři. Jiné zážitky a výhledy čekají na turisty u Skadarského jezera, které je tím vůbec největším na Balkáně a o nějž se Černá Hora dělí se sousední Albánií. A milovníci adrenalinu mohou zamířit do hor.

Na Madeiru nebo Galapágy

Rough Guides dále jmenuje konkrétní regiony, které se vyplatí navštívit. Je mezi nimi například portugalský ostrov Madeira, národní park Murchison Falls v Ugandě nebo Galapágy, které jsou proslulé skutečně bohatou biodiverzitou.

Příští rok vyrazte do Telče, píše magazín National Geographic

Cestování

Z měst průvodce vybízí například k návštěvě amerického Denveru v Coloradu, gruzínského hlavního města Tbilisi, irského Galway, Mexico City, Neapole, Dubaje, Athén anebo nizozemského Utrechtu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na Dubaj z nejvyšší budovy světa – Burdž Chalífy.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbeným turistickým cílem Černé Hory je město Kotor.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám