Hlavní obsah

Benátky pokračují v boji s velkou vodou. Slavnou památku obklopila skleněná bariéra

Benátskou baziliku svatého Marka obklopila skleněná bariéra. Při povodních, kdy voda zaplní celé náměstí, má chránit památku, její zdobení a mozaikovou dlažbu před poškozením. Tvůrci si už nyní projekt pochvalují, stejně tak sami Benátčané, kteří se radují z toho, že je bazilika konečně v suchu.

Baziliku sv. Marka v Benátkách nově chrání proti povodním skleněná bariéra.Video: AP

 
Článek

Zhruba 900 let starý svatostánek je nejníže položenou stavbou v Benátkách, nachází se 64 centimetrů pod hladinou moře. Kdykoli tedy ve městě stoupla hladina a přišly pravidelné záplavy, kterým se říká acqua alta, zaplavila spodní patro baziliky voda, uvádí agentura AP.

To už nyní nehrozí, protože podél památky vznikla nízká zábrana, která má zadržet až 1,10 metru vody. „Záplavy způsobovaly bazilice vážně škody,“ uvedl architekt Mario Piana, který má péči o choulostivou stavbu na starosti. „Doufejme, že nyní je přízemí baziliky od velké vody chráněno,“ doplnil s tím, že chrám je postaven z hliněných cihel a vyzdoben mramorem a dalšími kameny.

„První ráno, kdy jsme zábrany začali používat, bylo vzrušující. Narazila jsem na skupinu Benátčanů, kteří si pochvalovali, že je naše bazilika konečně v suchu,“ řekla Melissa Conová, Američanka žijící v Benátkách, jež pracuje pro neziskovou organizaci Save Venice.

Záplavy jsou častější

Zábrany na první pohled okolí památky nijak nenarušují. Jde navíc o součást projektu, který má ve výsledku zabránit, aby se voda z kanálů na náměstí vůbec vylila.

Benátky už v posledních letech nechaly na strategických bodech nainstalovat protipovodňové zábrany. Hladina moře se ovšem nadále nenápadně zvyšuje a jev acqua alta je ve městě stále častější. Zábrany mají odvrátit to nejhorší a podle místních fungují dobře.

Benátky v lednu nezačnou vybírat vstupné od turistů. Nestíhají to

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám