Hlavní obsah

Belgické Bruggy jsou Benátkami severu

Právo, Kateřina Lefebvre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověké centrum lidských rozměrů protkané vodními kanály a křivolakými uličkami dlážděnými kočičími hlavami, poseté architektonickými i historickými skvosty... To jsou Bruggy - město, které každého chytí za srdce.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Brugg protkává síť vodních kanálů.

Článek

Střed Brugg vypadá, jako by se mu po staletí vyhýbaly jakékoli zásahy moderní civilizace. I přesto tady žije kolem dvaceti tisíc stálých obyvatel, takže během turistické sezóny tu jednoznačně turisté převažují nad místními. Ti na jednu stranu čerpají z popularity města, na stranu druhou jsou na první pohled unavení z věčně se opakujících dotazů.

Jak uvádí oficiální brožura města, návštěvníci by se měli vyhnout především následujícím otázkám: Do kolika hodin bude tento skanzen otevřený? Proč nechodíte v těch krajkových uniformách? Kde je tu nejbližší McDonald's?

Původně jen tmavá díra

Bruggy žijí především z příjmu z turistického ruchu, i když ne vždy tomu tak bylo. Vznikly ve 13. století jako přístav, v němž kotvily hlavně lodě plující do Středozemního moře. Jeho sláva a význam však skončily na přelomu 15. a 16. století, kdy byl přístav zanesen pískem. Ten nový byl vybudován o kousek dál až roku 1907. Bez zajímavosti jistě není, že jej během první světové války využívala německá vojska jako zkušební prostor svých ponorek.

Foto: Profimedia.cz

V létě žijí Bruggy z turistického ruchu.

Kouzlo Brugg však zůstalo veřejnosti dlouho ukryté. Vše změnila kniha Bruges la Morte z roku 1892, která město popisuje jako tmavou, chudou a ošklivou díru. Přestože jeho obyvatelé z ní nebyli nadšeni, kniha paradoxně přilákala zájem turistů hledajících romantiku. A ti přinesli peníze, díky nimž mohly Bruggy postupně získávat svoji dnešní podobu.

I když centrum města není rozlehlé, nabízí svým návštěvníkům program i na několik dní. Za procházku stojí úzké křivolaké uličky s nádherně opravenými domky, rybí trh v ulici Slepého osla, nákupní třída Steenstraat, ale i projížďka lodí po kanálech, při níž lze nakouknout do tajných zahrad, malebných zákoutí, projet se pod půvabnými mosty či obdivovat nečekané výhledy.

Nastoupit do loďky je možné na jednom z pěti stanovišť, i když se každý musí obrnit notnou dávkou trpělivosti při čekání. V Bruggách jezdí jen dvacet turistických člunů, protože město každý rok vydává pouze tento počet koncesí.

Foto: Profimedia.cz

Vyjížďka loďkou je nezapomenutelným zážitkem.

Stěží uvěřit, že tak nádherné místo je opravdu živoucím městem. I proto bylo postupně tolik jeho částí zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Roku 1998 to byl Dvůr bekyní, o rok později zvonice a následující rok k nim přibylo celé historické jádro. Seznam se však změnil ještě jednou - roku 2009 se tento výčet rozšířil i o procesí Svaté krve.

Bazilika Svaté krve

Toto procesí souvisí s unikátem, který je přechováván v bazilice Svaté krve, zasvěcené Panně Marii a svatému Basilovi.

Její nejstarší část pochází z poloviny 12. století a jedná se o jediný dochovaný románský kostel v západních Flandrách. V jedné centrální a dvou postranních lodích spodního patra si mohou zájemci prohlédnout dřevěnou polychromovanou sedící madonu s dítětem ze 14. století.

Kroky většiny návštěvníků však vedou do neogotické přístavby, do níž ústí monumentální renesanční schodiště z roku 1533.

Lákadlem tisíců věřících i nevěřících z celého světa je tu ampulka se Svatou krví. Tu podle legendy do Brugg přivezl roku 1150 flanderský hrabě Dětřich Alsaský z druhé křížové výpravy, kde ji získal za své výjimečné hrdinství od krále Jeruzaléma Baldwina III. Písemné dokumenty se však o této relikvii zmiňují až roku 1256 a na své dnešní místo pravděpodobně doputovala z Konstantinopole.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatné náměstí Markt leží ve středu města.

Podlouhlou křišťálovou ampulku s kapkami krve chrání pečeť z červeného vosku a nikdy nebyla otevřena. Uložená je ve skleněném pouzdře, zdobeném zlatými korunkami a dvěma zlatými andělíčky.

Od roku 1291 se v Bruggách v den Nanebevzetí Páně koná procesí, v němž biskup a preláti nesou tuto vzácnou relikvii. Každoročně se jej zúčastňuje více než 1800 aktérů v dobových kostýmech a přihlíží mu přes padesát tisíc poutníků.

Bruggské věže

Jen nedaleko odtud se nachází největší chrám v Bruggách zasvěcený Panně Marii, který se pyšní nejvyšší věží v Belgii o výšce 115,5 metrů. Stavba vznikající od roku 1220 po dobu více než dvě stě let v sobě odráží množství architektonických stylů a dnes ukrývá muzeum. V něm si mohou návštěvníci prohlédnout nádherné malby a dřevořezby, ale i hrobky burgundského vévody Karla Smělého a jeho dcery Marie.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Brugg odolalo všem zásahům moderní civilizace.

Největší pozornost tu však přitahuje sousoší Madona s dítětem z roku 1505 italského renesančního sochaře Michelangela Buonarrotiho. Do Brugg jej přivezl flanderský kupec a jde o jediné dílo tohoto autora, které za jeho života opustilo Itálii.

Nacházíte-li se kdekoli ve středu Brugg, je zbytečné se ptát na cestu ke zvonici. Její typickou osmibokou siluetu můžete zahlédnout z většiny míst centra. Z budovy městské tržnice vyrostla ve 13. století, ale dnešní výšky 83 metrů dosáhla až díky přestavbě o dvě století později.

Těm, kteří zdolají jejích 366 schodů, se nabídne skvělý výhled - za jasných dnů je možné vidět kromě okolních cechovních domů i moře či Gent, vzdálený 50 kilometrů. Prohlédnout si odtud lze i sousoší uprostřed náměstí Markt, které zpodobňuje Pietra de Conincka a Jana Breydela, dva členy cechů, kteří se roku 1302 postavili do čela povstání proti Francouzům.

Jak už název napovídá, skrývá věž jednu z nejslavnějších belgických zvonkoher: 47 zvonů pokrývajících čtyři oktávy váží dohromady 27 tun a místní rádi připomínají, že se jedná o jeden z nejtěžších hudebních nástrojů na světě.

Dvůr bekyní

Hned za nejvnitřnějším centrem města se u rozlehlého parku Minnewater skrývá tichý a poklidný dvůr bekyní. Založen byl roku 1245 pro ženy, které se rozhodly žít skromným životem a pomáhat bližním.

Nešlo však o církevní řád, neboť tyto vdovy či neprovdané dámy nepodléhaly slibům chudoby a čistoty. Ze své vlastní vůle a často i ze svých vlastních prostředků pomáhaly chudým, nemocným a potřebným. Tyto emancipované ženy se sdružovaly v tichých dvorech oddělených od živoucího ruchu měst.

Kam do muzea?

Muzeum diamantů

V Bruggách se diamanty začaly brousit před více než pěti sty lety a dříve město bývalo světovým centrem tohoto oboru. Dnes je tu možné nahlédnout do tajů zpracování diamantů během ukázek v muzeu diamantů.

Katelijnestraat 43, čas: od 1. 4. do 31. 10. každý den ve 12.15 a 15.15

Choco-story

S dějinami zpracování čokolády a vzniku slavných belgických pralinek je možné se seznámit v muzeu čokolády. Získat tu lze i recepty, děti si mohou zahrát hry plné této dobroty a návštěvníci obdivují i neobvyklé čokoládové výrobky.

Wijnzakstraat 2, čas: 10.00-17.00 (v červenci a srpnu do 18.00)

Muzeum hranolek

Muzeum hranolek, první a jediné na světě, sídlí v jedné z nejkrásnějších budov ve městě. Návštěvníci tu získají informace o typech brambor i jejich historii, dějinách hranolek od 18. století. Prohlédnout si lze hrnce a nástroje, které jsou potřeba při jejich výrobě a smažení. Nejoblíbenější je však patrně replika hranolkárny, v níž si mohou všichni vše sami vyzkoušet.

Vlamingstraat 33, čas: 10.00-17.00

Muzeum krajky

Příběh belgické krajky je vyprávěn v přízemí nově zrekonstruované budovy, plné multimediálních instalací i původních dokumentů. Seznámit se tu můžete i se základními technikami a různými druhy krajek. Za pozornost stojí také ukázky výroby krajek, které probíhají od pondělí do soboty od 14.00 do 17.00. Naučit se vytvářet tuto nádheru pak lze na jednom z mnoha workshopů.

Balstraat 16, čas: denně kromě neděle 9.30-17.00

Pivovarské muzeum

V budově bývalé sladovny z roku 1902 našlo své místo muzeum piva. Návštěvníci se tu dozvědí vše o historii vaření piva, ale i o pivu v Bruggách a pivu vyráběném v trapistických klášterech. Ochutnat zlatý mok lze ve vedlejším pivovaru, který je v provozu od roku 1584.

Breidelstraat 3, čas: 10.00-17.00

V poklidném dvoře obklopeném bíle natřenými domky dnes žijí sestry řádu svatého Benedikta i několik dalších žen z Brugg, které se rozhodly nevdávat se a svůj život věnovat pomoci ostatním.

Reklama

Výběr článků

Načítám