Hlavní obsah

Bedřichov má novou stezku, průvodci jsou postavy z pověsti

Bedřichov v Jizerských horách má novou turistickou stezku pro děti. Motiv vychází ze starých bedřichovských pověstí, které byly volně přeloženy ze švabachu. Průvodci jsou postavy z těchto pověstí, uvedl starosta obce Petr Holub.

Foto: Profimedia.cz

Stezka má turisty odklonit od exponovaných míst, třeba od rozhledny Královka (na snímku).

Článek

„Nová stezka by měla pomoc odklonit turisty na druhou stranu obce, která není tak exponovaná jako strana směrem na Šámalovu chatu, Prezidentskou chatu nebo rozhlednu Královka,” uvedl.

Stezka s několika zastaveními, kde účastníci sbírají odpovědi pro tajenku, je dlouhá asi sedm kilometrů. Vede směrem na Vysoký hřeben po stopách místní odvážné dívky Bedřišky. Podle pověsti kdysi osvobodila na Trništi zakletou duši loupeživého rytíře Dornsta, který za svého života škodil mnoha lidem, chamtivě shromažďoval majetek na svém hradu a upsal se tímto zlu.

V pověsti se také například praví, že dobří duchové přidávali chudým děvčatům na tomto místě do šátečků a zástěrek listí, jež se pak u nich doma proměnilo ve zlato.

Zájem je velký

V Bedřichově to bude již třetí stezka pro děti. Předchozí dvě obec otevřela v roce 2016, zájem je podle starosty značný. „U mravenčí vydáme za léto 3000 nápojů,” uvedl Holub. Nápoj dostane každé dítě, které správně vyplní tajenku na stezce s dřevěnými soškami zvířat a hub. Mravenčí stezka je nejkratší cestou z Bedřichova k rozhledně Královka.

Další stezka vede k takzvanému bedřichovskému viklanu. Najít balvan není úplně jednoduché, cestu k němu podle starosty naznačují jen čtyři šipky.

Novinkou pro turisty v Bedřichově pro letošní letní sezonu je i lezecká stěna vysoká 8,5 metru s 25 různými cestami a takzvaný bosý chodník. „Je to ve stylu Kneippova chodníku, kdy se chodí po různých přírodních površích,” dodal Holub.

Reklama

Výběr článků

Načítám