Hlavní obsah

Bečov si pochvaluje zájem návštěvníků

Právo, Rudolf Voleman

Přestože byla letošní návštěvnická sezona kvůli ochranným opatřením vlády proti šíření onemocnění covid-19 o dva a půl měsíce zkrácena, pro státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou na Karlovarsku byla navzdory tomu úspěšná.

Foto: Profimedia.cz

Hrad a zámek Bečov zaznamenal jen minimální úbytek návštěvníků.

Článek

„Ačkoliv na většině objektů v porovnání s předešlými lety návštěvnost výrazně klesla, hrad a zámek Bečov navštívilo 73 710 registrovaných návštěvníků, což je jen o 2347 méně než v loňském návštěvnicky rekordním roce. Bečov se tak dostal poprvé ve své historii mezi deset nejnavštěvovanějších českých i moravských památek Národního památkového ústavu,“ zdůraznil kastelán Tomáš Wizovský.

I letos měly proběhnout tradiční akce, jako například Noc kostelů či zapojení se do Bečovských městských slavností, bohužel většina byla kvůli ochranným opatřením zrušena.

Sváteční akce na zámcích letos nebudou

Cestování

„O jarních prázdninách Karlovarského a Plzeňského kraje se pro návštěvníky mimořádně otevřely brány areálu a pravidelně se tak konaly prohlídky relikviáře svatého Maura. Tato akce byla turisticky velmi úspěšná, a proto plánujeme do budoucna v těchto prohlídkách pokračovat,“ uvedla vedoucí návštěvnického provozu Markéta Kolářová.

Po uzavření hradu kvůli novému koronaviru se na bečovském hradě odehrála řada povedených akcí. „Podařilo se nám také v rámci edukační činnosti připravit a zrealizovat několik workshopů pro veřejnost,“ připomněla Kolářová.

Měl se oslavovat relikviář svatého Maura

Na letošní rok vycházelo výročí pětatřiceti let od znovunalezení relikviáře svatého Maura. K oslavám byla naplánována celá řada doprovodných akcí, většina se však z důvodu vládních omezení nemohla konat. Zůstala tak jen emitace zlaté investiční mince České národní banky s motivem relikviáře sv. Maura, která oslavy zahájila. Následně se v Českém centru v Paříži uskutečnila předpremiéra výstavy nazvané Devět století společné historie.

Samotná výstava, plánovaná na Dny evropského dědictví do belgického městečka Florennes, rodiště sv. Maura, byla o rok odložena. Oslavy vyvrcholily celostátní výtvarnou soutěží s názvem Relikviář očima dětí s vyhlášením výsledků právě v den nálezu relikviáře.

Památky na severovýchodě Čech trhaly rekordy, lidí bylo méně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám