Hlavní obsah

Památky na severovýchodě Čech trhaly rekordy, lidí bylo méně

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonu plnou paradoxů a nečekaných zvratů mají za sebou památkáři spravující státní hrady a zámky na severovýchodě Čech. Ovlivněna byla protiepidemickými opatřeními, takže nejenže byla později zahájena, ale byla i předčasně ukončena. Na druhou stranu v letních měsících byla návštěvnost na mnoha objektech rekordní.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Sychrov

Článek

„Sezona začala de facto až v půli či koncem května a s ohledem na pandemii byla předčasně ukončena 12. října. Celkově přišla Územní památková správa na Sychrově (ÚPS), která obhospodařuje 17 objektů, téměř o třetinu návštěvníků. Přišlo jich přes 658 tisíc, ale loni to bylo přes 837 tisíc, a v roce 2018 dokonce téměř 945 tisíc,“ uvedl ředitel ÚPS Miloš Kadlec.

Velký zájem byl o hrad Trosky, který navštívilo skoro 100 tisíc návštěvníků, rekordmanem, respektive skokanem roku v návštěvnosti byl ale nově obnovený zámek Slatiňany na Chrudimsku. Jeho obnova trvala i s přípravami sedm let.

„Od konce května do 20. září, kdy se zámek uzavřel z důvodu filmování, si jej prohlédlo 42 679 návštěvníků. V době před obnovou tu byla průměrná návštěvnost 23 tisíc návštěvníků,“ doplnila mluvčí ÚPS Lucie Bidlasová s tím, že správa zámku do budoucna počítá s celoročním provozem objektu. Stejně jako kastelán zámku Zákupy na Českolipsku.

Památky zavřely a začal velký úklid

Cestování

V průběhu roku se podařilo dokončit řadu investičních záměrů. Například byl zpřístupněn nový prohlídkový okruh na Sychrově, začala revitalizace Zámeckého kopce v Náchodě, v Ratibořicích skončila oprava domu čp. 10, na Hrubém Rohozci probíhá oprava a statické zajištění groty a dřevěného oplocení v jižní části parku, stavební práce pokračují i na Zákupech a restaurátoři začali konzervovat kamenné skulptury Braunova Betléma u Kuksu.

„Na Kunětické hoře se návštěvníkům zpřístupnila nová pokladna, kopírující přesně pokladnu původní, vybudovanou podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Stavební obnova hradu je plánována až do roku 2021. V červnu bylo také ukončeno statické zajištění a konzervace východního křídla na hradě Litice na Orlickoústecku a ve finální fázi je oprava ohradní zdi francouzské zahrady u zámku v Litomyšli,“ vyjmenovala mluvčí Bidlasová.

Natáčeli videa

Na jaře, když byly objekty uzavřeny, jejich správci rozhodně nezaháleli. Nejenže se chystali na sezonu, ale také pilně natáčeli krátká videa z objektů a ta vyvěšovali na sociální sítě. Kompletní přehled videí, která velmi často ukazovala místa veřejnosti nepřístupná, si každý může prohlédnout. Odkaz je umístěn na stránkách ÚPS na Sychrově.

Draculův hrad se strašidelných prohlídek nevzdal ani v době koronaviru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám