Hlavní obsah

Batůžkáři uvázli kvůli pandemii na exotickém ostrově. Místní je vzali pod ochranná křídla

Novinky, mšv

Jsou místa, kde je izolace od okolního světa mnohem přívětivější. Své by o tom mohli vyprávět batůžkáři, kteří uvázli kvůli pandemii na tichomořském Ostrově lorda Howa ležícím asi 600 kilometrů od pobřeží Austrálie. Přestože prahnou po tom dostat se domů, z aktuální situace se snaží těžit. Místní je navíc vřele přijali mezi sebe.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když se světem začal šířit koronavirus, většina takzvaných expatů, tedy osob, které nějaký čas žijí a pracují mimo svou domovinu, stačila z ostrova ještě prchnout. Někteří cestovatelé chtěli neobvyklou situaci přečkat na místě a doufali, že se rychle přežene.

Jenže ostrov se uzavřel před světem a batůžkářům tak nezůstalo mnoho pracovních příležitostí a některým došly i peníze, za které by mohli odjet alespoň do Austrálie, uvedl server Daily Mail. Mladých cestovatelů, které situace zaskočila, se tak ujali místní — stálých obyvatel má ostrůvek jen 350.

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Cestování

Mezi uvázlými jsou například Mauricio Auguin a jeho přítelkyně Paula Nasová, oba z Chile. Původně měli z ostrova odjíždět tento měsíc. „Náš šéf nám poskytuje ubytování, takže tu můžeme zůstat zdarma — respektive pracujeme za přespání,“ uvedl Auguin pro server ABC. „Vrátit se na pevninu a čekat na letadlo domů by pro nás bylo kvůli ceně riskantní,“ dodal muž s tím, že se od obyvatel ostrova dočkali vřelého přijetí. „Nejsme Australané, přesto jsou na nás moc milí, za což jsme vděční.“

Jedna z nejlepších destinací

Julian Donathová si původně na Ostrov lorda Howa jela v únoru udělat čtyřměsíční potápěčský kurz. Po dvou měsících se ale uzavřely hranice a žena pocházející z Kalifornie zůstala trčet v ráji. Závažnost pandemie si prý do té doby plně neuvědomovala, a když dostala dva dny na rozmyšlenou, zda se vrátí domů, nebo zůstane, rozhodla se pro druhou možnost. „Mám přátele, kteří se během 20 minut sbalili a ihned ostrov opustili,“ tvrdí Donathová s tím, že odcházelo množství lidí.

Alexis Yoli a Denisse Leytonová z Chile plánovali odejít na pevninu, až v květnu skončí hlavní sezona. Pandemie jim však plány překazila a oni zůstali na ostrově trčet. Setrvat se jim totiž zdálo jako nejlepší možné řešení, protože se obávali, zda by se domů skutečně dostali.

Nakonec si ale všichni pro izolaci vybrali dobré místo. Ostrov lorda Howa, který patří k Austrálii, se totiž dostal do výběru turistického průvodce Lonely Planet, jenž ho označil jako pátou nejlepší destinaci pro letošní rok. Mimo jiné z důvodu, že ostrov klade velký důraz na udržitelný turismus, a proto na něm v jednu chvíli může být jen 400 návštěvníků.

Turista se chlubil na sítích fotkami z pláže. Přitom měl být v karanténě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám