Hlavní obsah

Base jumping aneb Když vyskočit z letadla nestačí

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníkům adrenalinu už nestačí jen seskoky padákem, ale hledají víc. Zvyšují si tepovou frekvenci volným pádem, kdy si otevřou padák těsně nad zemí. Oficiálně se tomuto sportu říká base jumping. Když se k této skupince bláznů přidá nadšená fotografka, které nevadí velké výšky, vzniknou následující unikátní snímky.

Foto: Profimedia.cz

Ve vzduchu nad Baffinovým ostrovem

Článek

Běžně se skáče s padákem z výšky okolo čtyř kilometrů, ale to už některým lidem nestačí. A tak zkoušejí a hledají nové možnosti. V 60. letech přišel Carl Boenish s base jumpem jako adrenalinovým sportem. Base je složeno z počátečních písmen věcí, ze kterých se skáče: buildings (budovy), antennas (antény), spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy).

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako u parašutistů je základem padák, ale u base jumpingu rozhodují o dopadu na zem sekundy. Není proto divu, že base jump je v některých státech nezákonný sport. Už roku 1981 si tento sport vyžádal 192 životů.

Focení extrémních sportů si vyžaduje nejen dobré plánování, ale i odvážnou povahu. Následující fotografie jsou od Australanky Krystle Wrightové, která zachytila skokany base jumpu ve 24 státech.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Aby se Wrightové podařilo zachytit čisté snímky, musela šplhat po skalních útesech a hledat správné vyhlídky odkud mohla snadno zachytit letící skokany. Samozřejmě se neobešla bez modřin, natrženého vazu a dvou zlomenin. Z Pákistánu si odvezla deset stehů nad okem, ale fotografování na skalních útesech ji stále baví.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

"Není pochyb, že to, co dělám je riskantní. Nejdůležitější je chovat se bezpečně, jak jen je to možné a počítat s rizikem. Ale někdy má matka příroda prostě větší moc," řekla Krystle Wrightová.

"Myslím si, že je nesmírně důležité se stále učit a růst, než nechat se zničit a odkládat své sny a touhy," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám