Hlavní obsah

Atrakcí Muráňské planiny na Slovensku je louka plná syslů. Nechají se krmit z dlaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko slovenské obce Muráň v okresu Revúca je syslí louka, kde žijí stovky těchto roztomilých zvířátek. Když jsou návštěvníci trpěliví a vydrží u některé z vyhloubených nor, zdejší sysli se dají krmit přímo z dlaně. Nejlépe si pochutnají na jablku, mrkvi a slunečnicových semínkách.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Sysli se nechají krmit z ruky.

Článek

„Přijeli jsme z Brezna. Pro děti je to skvělý zážitek, když mohou sysly krmit přímo z ruky,“ řekla Novinkám Eva Bartošová. „Jezdíme sem pravidelně. Kdysi to tady znal málokdo, dnes je tu mnohem víc lidí hlavně o víkendech, ale je to pokaždé moc hezké,“ uvedl Michal Švantner z Popradu.

U pokladny si návštěvník syslí louky může zakoupit krmivo pro sysly a pak už si jen užívá těchto malých hlodavců, kterých jsou zde stovky. Jejich počet se odhaduje na tisíc a zdejší syslí kolonie se stále zvětšuje. Tyto hlodavce však ohrožují silné deště a voda je pak vyplaví z jejich nor. Tehdy nastupují ochranáři a dobrovolníci, kteří promočené sysly sbírají, ohřívají je a suší buď ve svých automobilech, nebo si je přenášejí dokonce do svých domovů.

Bohužel se po prudkých lijácích nikdy nepodaří zachránit všechna zvířata. Například v roce 2020 zdejší kolonii vytopila silná průtrž mračen. Dobrovolníci promočené sysly sbírali, umístili je do prázdných včelích úlů a podařilo se jich zachránit stovky. Asi 500 zachráněných syslů bylo vypuštěno zpět na louku a jejich populace začala opět růst. Hlodavci na svobodě začali okamžitě obnovovat své zničené nory.

Je největší na Slovensku

Syslí kolonie žije v samotném srdci Muráňské planiny a najdete ji na levé straně silnice od obce Muráň ve směru na obec Muránska Huta. Zdejší syslí kolonie je největší na Slovensku. Sysli bývají obyčejně velmi plaší, ale zde si na přítomnost lidí zvykli. Můžete je vidět od dubna do září, zimní období prožívají v hibernaci. Během hibernace dojde ke snížení dechové a tepové frekvence společně s velkým snížením tělesné teploty. Hibernace trvá 150–210 dní.

Na Oravský hrad se po více než sto letech vrací upír

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám