Hlavní obsah

Xi´an a terakotová armáda čínského císaře – osmý div světa

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Si-an (Xi’an) bylo již před více než 3100 lety hlavním městem Číny. Vládci dynastie Čou vytvořili rozsáhlé sídlo ve středu země a nazvali ho Věčný mír (Čchang-an). Až za dynastie Ming získalo současné jméno.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Velká pagoda divoké husy je nejznámější památkou ve městě

Článek

Srdce města je ukryté za zdí z období dynastie Tchang (618–906), kdy z dřeva, hlíny a rýžového lepidla vznikly hradby chránící tenkrát jádro nejlidnatějšího města Číny. Zde začínala a končila Hedvábná stezka, po které se do Malé Asie a Evropy – hlavně do Říma –  převáželo ohromné množství hedvábí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Zeď obklopující staré město má na každém rohu solidní pevnost

Za dynastie Ming získala zeď větší pevnost vylepšením kameny a cihlami. Dovnitř se dalo dostat pouze čtyřmi branami, které byly zabezpečeny padacími mosty přes kanál obtékající hradby. Město za zdí si uchovalo původní ráz a návštěvník, který si půjčí kolo a projede si čtrnáctikilometrovou trasu vedoucí po zdi, získá nádherný obraz tohoto historického místa.

Přečtěte si také o Číně z rubriky Asie

Foto: archiv CK Arcadia Air

Nejjednodušší zdolání cesty vedoucí po zdi je kolmo

Hlavním symbolem města je sedmipatrová Velká pagoda divoké husy (Dayanta) postavená z dřeva a cihel. Pochází z roku 652 a její zachovalost je překvapivá. Obzvláště když přežila řadu silných zemětřesení. Nalézá se v areálu kláštera Milosrdenství poblíž chrámu Daci’en. Pagoda je nejkrásnější za tmy, kdy v kulisách obří fontány na nedalekém náměstí září do dálky miliónem světel. Pagoda má ještě své dvojče v jižní části města.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Fontána na náměstí u pagody má přesně stanovený program

Kromě buddhistických památek můžete ve městě narazit na několik mešit. Ta, která se jmenuje Velká, je opravdu největší a dokonce nejstarší (rok 742) mešitou v Číně. Je stavěná v čínském stylu a její poslední podoba je ze 14. století. Kromě muslimů zde mají svatostánek i katolíci. A to katedrálu svatého Františka z roku 1716, ležící v jihozápadní části staré čtvrti.

Foto: Hallelujahgod, Wikimedia Commons

Kostel svatého Františka by člověk ve střední Číně nehledal, ale je logické, že na konci Hedvábné stezky potřebovali evropští kupci také nějakou duchovní vzpruhu

Si-an je nyní moderní město a některé novoty historickému jádru spíše uškodily. Třeba ultramoderní monstrhotel vedle – a kruhový objezd kolem – 630 let staré dřevěné Zvonové věže, která je svého druhu největší a nejzachovalejší v celé Číně.

Foto: Jiří Maděra

Zvonová věž se nachází přesně ve středu starobylého města – taktéž i ve středu automobilového kolotoče

To, co nejvíce láká turisty z celého světa, je ovšem asi 35 km vzdálené pohřebiště císaře Čchin Š'-chuang-ti. Že vám to nic neříká? A co takhle terakotoví bojovníci? To už ano. Aby ne, 8000 bojovníků keramické armády je nazýváno osmým divem světa.

Foto: archiv CK Arcadia Air

I když terakotoví bojovníci vypadají všichni stejně, není tomu tak. V detailech se podoba rozchází

Do detailu vymodelovaní vojáci, každá postava jiná a kromě lidí ještě spousta koní. K tomu zbraně, zbroje a válečné vozy. Dílo obsahující ještě mauzoleum s hrobkou pro rozmařilého císaře tvořilo po 40 let nejméně 700 tisíc dělníků. Je zajímavé, že v té době už v Číně dokázali pochromovat meče, zatímco v Evropě bylo potahování kovů jiným kovem patentováno až v 19. století…

Inzertní sdělení: Chcete vidět terakotovou armádu? Cestovní kancelář Arcadia Air vám splní vaše přání!!

ČÍNA s CK ARCADIA AIR

Tisíce let představuje Čína uzavřený svět, pro mnohé zcela nepochopitelný, ale lákající návštěvníky svojí různorodostí nejen přírodní a etnickou, ale zejména svébytnými zvyky a tradicemi. Navštivte dějiště letních olympijských her 2008 – Peking. Jeho chrámy a nedalekou Čínskou zeď. Navštivte Xi´an a mauzoleum císaře Čchin – terakotovou armádu.

Lákavá Čína od 32 050 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Chengde / Peking

Starověká Čína od 35 600 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Peking

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Šanghaj / Suzhou / Šanghaj

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Šanghaj

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Terakotová armáda

Foto: archiv CK Arcadia Air

Muzoleum císaře Čchin, známé také pod názvem Terakotová armáda, patří mezi největší mauzolea na světě. Součástí této hrobky je pod zemí pohřbená armáda terakotových válečníků, jezdců a generálů sestavených do regimentů z období kolem roku 220 př.n.l. Má celkem tři podzemní koridory. Bojovníci jsou zhotoveni v nadživotní velkosti. Sochy váží až 300 kg. Jejich výzbroj byla vyrobena ze dřeva a bronzu. Každá z těchto soch je jedinečná a unikátní. Sochy v sobě ukrývají také symboliku a skryté významy.  Díky svému obrovskému historickému významu byla tato hrobka v roce 1987 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Související články

Dobytčí trh v Karakolu

Sobotní noc se překlenula do nedělního rána. Slunce ještě nevyšlo, ale kolem nás je čilý ruch. Jsme v Kyrgyzstánu ve městě Karakol necelých 100 kilometrů od...

Po stopách Ježíše Krista, svatého rebela

Jít po stopách Ježíše v Palestině a Izraeli znamená navštívit spoustu chrámů, které veškerá místa zmíněná v Novém zákoně obklopují a zastřešují. Takže není...

Tam, kde tygři dávají dobrý den

Potkat v lese tygra se vám nepoštěstí každý den. Ale jsou místa, kde máte šanci potkat i několik těchto pruhovaných kočiček, a dokonce na vzdálenost několika...

Výběr článků

Načítám