Hlavní obsah

Velká čínská zeď leží kousek od Pekingu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to fenomén. Jeden z divů světa, který se dostal do povědomí snad všech lidí na světě. Má své místo v čínské hymně i v dějinách válečnictví. Jedna z mála věcí, které dokázaly přibrzdit krvelačné mongolské nájezdníky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Obrana proti Mongolům v západu slunce hraje překrásnými barvami.

Článek

Je tak monstrózní, že i na snímcích z vesmíru je patrný její táhlý vzhled od východu na západ. Množství zdí, příkopů a valů při využití terénních horských profilů se rozprostírá od Severní Koreje až po poušť Gobi. Některé části jsou přes 2000 let staré, ale současný vzhled získala až za vlády dynastie Ming (1473–1620), kdy na stavbu byly použity pálené cihly a kámen, kterými byly nahrazeny části z hlíny a dřeva. Uvnitř zdi se někdy vyskytují spojovací chodby a skladiště.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Konec zdi je v nedohlednu. A to nejen kvůli mlze

Celková délka opevnění se odhaduje na 8850 kilometrů, přičemž samotné zdi měří 6259 kilometrů. Nejfantastičtější části zdi donekonečna šplhají po hřebenech hor, stoupají nahoru, aby za kopcem opět sestupovaly spolu s profilem hory. Pokud se zadíváte na horizont, můžete spatřit na mnoha místech samotné strážní věže. Ty se pravidelně střídají v celé délce zdí a sloužily vojenským posádkám, které hlídaly okolí. Mezi sebou komunikovaly kouřovými signály.

Přečtěte si také o Číně:

Foto: archiv CK Arcadia Air

Strážní věže se objevují téměř v pravidelném rytmu

Ne všechny části Velké čínské zdi jsou přístupné. Zub času nahlodal dlouhé kilometry této čínské pýchy a stromy pomalu ale jistě svými kořeny poslepované kameny rozlouskly a větve přikryly rozvaliny. Pro turisty jsou vyznačeny trasy vyspravené a opatřené kiosky, záchody, odpadkovými koši, vysvětlujícími tabulkami a rudými vlajkami. Jako třeba úsek, který se táhne asi hodinu cesty z pekingského letiště.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Čínská zeď to nejsou jen chodníky, ale i schody

Část nazvaná Mutianyu (podle blízké vesnice) poskytuje turistům luxusní zázemí. Aby nemuseli šlapat do kopce, mají možnost využít kabinkovou lanovku, která je za 10 minut dopraví až těsně pod vrchní část zdi k strážní věži č. 14. Cestou se mohou kochat výhledem po okolí. Pokud ovšem právě není mlžný den, který odstíny zelené rozplyne do několika šedivých a neprůhledných.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hláska č. 11: namažte lýtka a šup nahoru!

Trasa dlouhá zhruba 3 kilometry obsahuje 22 pevnůstek, z nichž jedna (č. 11) šplhá vysoko na vrchol kopce. To, pokud na to máte dost dechu a silné nohy, můžete taky. Podobný výšlap je na pevnosti od č. 15 nahoru. Některé pevnůstky jsou malé krcálky rozdělené na ještě menší krcálky, jiné by i dnes mohly sloužit jako slušné sídlo k bydlení. Z vojenského hlediska byly ty větší stavěny tak, aby se v nich posádka udržela do příjezdu posil.

Přečtěte si

Foto: BrokenSphere, Wikimedia Commons

Většina pevnůstek je malá – jen pro několik jedinců. Pohledy dovnitř a ven

V Mutianyu se zpět na základnu můžete dopravit různými způsoby. Buď využijete opět lanovku, nebo vás dolů dopraví vlastní nohy (je to příjemnější než nahoru), a pak je ještě možnost sednout si na toboganový vozíček a po plechové skluzavce „odbobovat“ něco přes 1,5 kilometru dlouhou jízdu se spoustou zatáček. Naštěstí vozík obsahuje brzdy, takže se dá rychlost korigovat.

Foto: David Berkowitz, Wikimedia Commons

Tobogan projíždí mezi zalesněnými stráněmi

Po túře a před cestou do Pekingu se hodí něco sezobnout. K tomuto účelu dobře poslouží místní restaurace a stánky nabízející klasickou čínskou či světovou kuchyni, rybí speciality nebo jen palačinky. Všude jsou připraveni na návaly, takže obsluha nevázne a voňavé křupavé kuřátko s rýží a pálivou omáčkou může spolu s čínským pivem v klídku klouzat do hladového žaludku…

Inzertní sdělení: Chcete vidět Velkou čínskou zeď? Cestovní kancelář Arcadia Air vám splní vaše přání!!

ČÍNA s CK ARCADIA AIR

Tisíce let představuje Čína uzavřený svět, pro mnohé zcela nepochopitelný, ale lákající návštěvníky svojí různorodostí nejen přírodní a etnickou, ale zejména svébytnými zvyky a tradicemi. Navštivte dějiště letních olympijských her 2008 – Peking. Jeho chrámy a nedalekou Čínskou zeď.

Lákavá Čína od 32 050 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Chengde / Peking

Starověká Čína od 35 600 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Peking

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Šanghaj / Suzhou / Šanghaj

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Šanghaj

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Chcete navštívit Peking s nedalekou Velkou čínskou zdí?
Ano, mám v plánu se někdy podívat do Číny a navštívit Peking, Velkou čínskou zeď
76,4 %
Ano, ale neplánuji cestu do Číny
18,1 %
Ne, nezajímá mě to
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Související články

Cesta za kapitalismem pod rudou vlajkou Vietnamu

Vietnam je země mnoha tváří. Politicky socialistická země, hospodářsky kapitalistický tygr. (Tedy podle tradice spíš drak.) Vedle soch Vladimíra Iljiče potkáte...

Na knedlíky od Číny až po Malajsii

„ …v Radlicích u videa Asie se zdála líp než asi je, 
bez knedlíků, bez piva a bambusovej hrob, tak to je Asie“, zpívá Lou Fanánek Hagen v písničce Asie. Ač...

Výběr článků

Načítám