Hlavní obsah

Tam, kde tygři dávají dobrý den

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Potkat v lese tygra se vám nepoštěstí každý den. Ale jsou místa, kde máte šanci potkat i několik těchto pruhovaných kočiček, a dokonce na vzdálenost několika metrů. Jmenují se Sultán, Krišna, Romeo, Machli…

Foto: archiv CK Arcadia Air

V parku jsou úzké cesty – menší holt musí ustoupit...

Článek

Národní park Ranthambhore v indickém státě Rajasthan je rozložen na náhorní plošině. Lesy a skály spolu s jezery vytvořily nádherné místo, které využila indická vláda k tomu, aby zastavila snižující se stavy bengálského tygra. Osmnáct let po založení národního parku byl vyhlášen Projekt Tygr, který zde uvedli do praxe. Tygři se v přirozeném prostředí s dostatkem zvěře vesele rozmnožují. Pracovníci parku monitorují jejich teritoria, kontrolují stav, a když se nějaký ten drobeček narodí, dostane jméno a číslo. Takže když na vás zavrčí T-34, není to známý sovětský tank, ale tygr se jménem Kumbha.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V lesích národního parku se to zvířátky jen hemží

Původně soukromý revír máhárádži z Jaipuru teď slouží k ochraně majestátních zvířat s nádhernou kresbou a uhrančivýma očima. Na cestu za nimi se vydáte v džípu s průvodcem. Dostanete se na jednu z deseti tras, kde máte šanci potkat až sedm tygrů a spoustu další zvěře. Velmi častý je puntíkovaný axis indický, ale v parku se pohybují i levharti, jelen sambar, antilopa niglau nebo medvěd pyskatý. Ale toho asi nepotkáte – jeho nejoblíbenější doba výletů je až po soumraku. V trávě nebo listoví šustí ptáci mnoha barev a tvarů. Vy však čekáte na tygra…

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv Ranthambore NP

Nádherná tygřice Machli má za sebou dlouhý a bohatý život, který byl zvěčněn v několika dokumentárních filmech (www.ranthamborenationalpark.com)

Na trase číslo 4 je teritorium legendy parku, zasloužilé matky tygřice Machli (T-16). Bojovnice i něžná maminka. Dnes už je v tygřím důchodu, ale už zamlada si dokázala vybojovat své místo na slunci. Pokořila svou matku a stala se místo ní Královnou jezer. Přivedla na svět se třemi samci devět mláďat a dokázala je sama uživit. Vzhledem k tomu, že žila u jezera, často se potkávala s krokodýly. Aby ochránila mláďata, dokázala na souši zakousnout jednoho třináctimetrového. Nyní se stala poustevnicí, žije v ústraní na okraji svého bývalého království a je téměř bezzubá, leč stále bojovná a milovaná celým světem.

Foto: Abhinavmnnit, Wikimedia Commons

Hulmani si ve stínu chrámu vybírají z kožichů breberky

Kromě zvířat se můžete v Ranthambhore pokochat i architektonickou krásou stejnojmenné pevnosti, ze které je nádherný výhled na jezera, kopce a okolní lesy. Rozlehlý areál bran, schodišť a budov je útočištěm pávů, holubů, a především opic. Ty se v chrámu rády předvádějí turistům a někdy s nimi zkoušejí navázat kontakt. Jsou to hulmani posvátní – neposední raraši, kteří dokážou seskočit na zem z desetimetrového stromu a rejdit v tlupě nebo jen tak sedět na střeše starobylého chrámu a při západu slunce vzpomínat na doby, kdy zdejší zemi vládl král Hanuman.

Inzertní sdělení: Líbí se vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Thajský ráj je na Ostrově slonů

V thajštině znamená název ostrova Koh Chang Ostrov slonů. Není to proto, že by zde bylo více slonů než na jiných thajských ostrovech, ale protože tvar ostrova...

Po Dillí krajinou záchodů a lokomotiv

Indům můžeme leccos závidět. Jejich národní paměť, která sahá daleko do hlubin věků, s ní související památky lákající davy turistů z celého světa nebo...

Výběr článků

Načítám