Hlavní obsah

Po Dillí krajinou záchodů a lokomotiv

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indům můžeme leccos závidět. Jejich národní paměť, která sahá daleko do hlubin věků, s ní související památky lákající davy turistů z celého světa nebo fantastickou přírodu s příjemným klimatem, průzračným mořem a zlatavými plážemi.

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Interiér Muzea toalet v indickém Dillí – vlevo tradiční slon

Článek

Ale chcete-li v odlehlých částech města rychle najít použitelný záchod, dostáváte se do neřešitelné situace. Polovina Indů na toaletě, jakou známe my, nikdy ani nebyla. Co si budeme povídat – vůbec hygiena v Indii nepatří mezi nejrozvinutější. Pouhých 12 % měst má kanalizaci, takže když to na Inda přijde – hurá do přírody, kde poslouží nejbližší prohlubeň, přiměřeně veliký a měkký list a splachovací déšť. Indové totiž záchody považují z principu za nečistou věc.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na ulici se obchoduje, jí, odpočívá i kálí (prosím, nezaměňovat s bohyní Kálí)

To se snaží změnit Dr. Bindeshwar Pathak, zakladatel Sulabh – Mezinárodní organizace sociálních služeb, neziskové organizace v oblasti hygieny v Indii. Za týden oslaví jeho Muzeum toalet v Dillí dvacáté narozeniny. Najdete zde jak historické, tak současné toalety, a muzeum je navíc studnicí osvěty v oblasti vyměšování. Každý návštěvník je obeznámen s mnohatisíciletou historií hygieny na celém světě. Dokonce si může koupit brožuru, kde se humornou formou dozví, „jak to všechno začalo“.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Možná první splachovací záchod z období harappské kultury (vlevo); trůn-záchod Ludvíka XIV – vybraní šlechtici mohli přihlížet (uprostřed); americká elektrická toaleta INCINOLET je splachovací a spalovací – z exkrementu zbyde jen lžíce popela (vpravo)

Je pravdou, že návaly lidí tady neuvidíte. To možná v Národním muzeu, které mapuje 5000 let historie Indie a blízkého okolí. Zato máte možnost prohlédnout si kousky, které používaly pomazané hlavy z celého světa. Své místo tu má i výsledek projektu na jednoduchý a levný lidový záchod tureckého vzhledu, který získal certifikát WHO a který by měl přispět ke zvelebení hygieny v zemi.

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Lidový splachovací záchod pro široké vrstvy vyvinutý organizací Sulabh

V Dillí je 22 oficiálních muzeí. Jedno vystavuje historické artefakty, jiné panenky, letadla, známky nebo jich několik oslavuje rodinu Mahátmy Gándhího. Anebo muzeum ukáže širokou škálu lokomotiv, vlaků a vagónů moderních i z dob, kdy se v nich ještě šťoural šroubovákem James Watt. Národní železniční muzeum stojící nedaleko české ambasády vystavuje několik rarit. Třeba vlak z roku 1907, který jezdil jen po jedné kolejnici nebo hasičskou stříkačku z roku 1912. Ta je i dnes plně funkční.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Muzeum železnice v Dillí leží v příjemném prostředí městské zeleně

Vyloženě miláčkem muzea je lokomotiva z roku 1855. Má poetické jméno Královna víl a představte si, že stále jezdí. Od roku 1857, kdy vyjela po indických kolejích poprvé, až dodnes. Je pravda, že v roce 1909 ji poslali do důchodu a umístili na podstavec, nicméně o 88 let později znovu vyjela na koleje a těší cestující dodnes. Jde ovšem o vyhlídkové jízdy – běžný provoz by už  asi nevydýchala.

Foto: Railway Museum New Delhi

Starobylá kráska – Královna víl

Nicméně místní mašinky a indická železniční realita – to je stejný rozdíl jako u muzea záchodových mís. Ale muzea jsou od toho, aby se zde člověk cítil spokojený a klidný a hleděl na svět jinýma očima. Těma krásnějšíma, když si uvědomí, že každý den přibyde v indické přírodě půl miliardy lidských exkrementů. Ale možná ta jejich věčně zelená divočina potřebuje právě tohle, aby mohla být tak okouzlující…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Kambodža: Po stopách Angeliny Jolie

Jsou lidé, které po prvním setkání s nějakou cizí zemí naplní pocit, že ta země není zas tak cizí. Vše jim připadá tak známé, ačkoli se teprve rozkoukávají....

Cesta za kapitalismem pod rudou vlajkou Vietnamu

Vietnam je země mnoha tváří. Politicky socialistická země, hospodářsky kapitalistický tygr. (Tedy podle tradice spíš drak.) Vedle soch Vladimíra Iljiče potkáte...

Výběr článků

Načítám