Hlavní obsah

Amsterdam se chce zbavit opilých turistů, spustí odstrašující kampaň

Amsterdam na jaře zahájí odstrašující kampaň, jejímž prostřednictvím chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu.

Foto: Profimedia.cz

Amsterdam je oblíbeným místem pro rozlučky se svobodou.

Článek

Amsterdamští radní uvedli, že se bude jednat o „cílenou digitální kampaň odrazující zahraniční návštěvníky, kteří do Amsterdamu přijíždějí pouze za alkoholem, drogami a sexem“.

„Je třeba přijmout opatření, abychom zabránili nepříjemnostem a přelidnění. Amsterdam je světové město a ruch a život k tomu patří, ale abychom ho udrželi naživu, musíme zvolit omezení namísto nezodpovědného růstu,“ uvedl zástupce amsterdamského starosty Sofyan Mbarki , který má na starosti opatření v oblasti cestovního ruchu.

Amsterdamské coffeeshopy jsou magnetem pro hlasité rozlučky se svobodou. Opilé či zdrogované skupinky mladých mužů chodí do slavné městské čtvrti červených luceren, která je proslulá svými nevěstinci s prostitutkami za výlohami, což se příliš nelíbí místním obyvatelům. Radní se proto obávají, že se z centra stala pohoršující turistická atrakce, která má daleko k romantické minulosti přístavního města.

Nejbezpečnějším městem na světě je Reykjavík

Cestování

Kampaň s názvem „držte se dál“ se zpočátku zaměří na britské turisty. Pokud bude úspěšná, město ji zacílí i na potenciální výtržníky z jiných zemí.

Chtějí přemístit nevěstince

Mbarki na začátku týdne představil řadu opatření včetně zákazu kouření marihuany v ulicích v centru města, snížení počtu rozluček se svobodou a večírků nebo omezení plaveb po řece. Plánuje se také přemístění asi stovky nevěstinců ze čtvrti Wallen poblíž amsterdamského hlavního nádraží. Městská rada také zkoumá, zda by šlo zakázat prodej hašiše a marihuany po 16. hodině od čtvrtka do neděle.

Mbarkiho plán si klade za dlouhodobý cíl udržet turistický ruch pod hranicí deseti milionů přenocování ročně; jejich počet se téměř zdvojnásobil z 5,3 milionu v roce 2010.

Jedním z dlouhodobých městských projektů, pokud se podaří překonat právní problémy, je omezení počtu levnějších hotelů a prázdninových pronájmů přes Airbnb. Hotely „střední kvality“ by v případě schválení byly podporovány dotacemi na přestavbu prostor na byty nebo kanceláře. Rada chce také jednat s pohostinským sektorem o dohodě, která stanoví maximální počet lůžek ve městě.

Skutečným cílem je dostat Amsterdam z trhu s levnými zájezdy za večírky, které do městské ekonomiky vracejí jen málo, ale vytvářejí nepříjemnosti. „Chceme se zbavit komerčních večírků, které vydělávají na vulgární turistické zábavě v již tak omezeném veřejném prostoru v centru města: zábavě, která nebere žádný ohled na obyvatele Amsterdamu, kteří ve městě žijí nebo pracují,“ řekl Mbarki.

Nizozemský Haag je doslova prošpikovaný památkami

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám