Hlavní obsah

Chicago - druhé největší "polské" město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě Vás hned napadne, že se někde stala chyba. Copak město Chicago, které se honosí nablýskanými mrakodrapy a obchody leží v Polsku? Samozřejmě, že tato světově proslulá metropole leží ve Spojených Státech, ale je také faktem, že Chicago je po Varšavě druhé největší město co do počtu polsky hovořících obyvatel.

Článek

Ještě v polovině 18. století území dnešního města obývaly indiánské kmeny Potawomi a v roce 1780 byla oblast objevena Evropanem francouzského původu Jeanem du Sablem. Uplynulo půl století a Chicago se stalo městem (1833) a dočkalo se železnice. První parní vlaky zahvízdaly na zdejším nádraží v roce 1848. Město se stalo důležitým dopravním a obchodním uzlem zejména díky dokončení Erijského a Michiganského kanálu, který propojil oblast velkých jezer s řekou Hudson a Mississippi.

V květnu 1860 se v Chicagu konal republikánský kongres, při kterém byl do prezidentských voleb nominován zdejší právník a odpůrce otrokářství Abraham Lincoln. Dne 6. listopadu téhož roku se stává 16. prezidentem Spojených států.

V roce 1871 Chicago postihl veliký požár (Great Chicago Fire). První plameny vyšlehly v neděli  8.října v 9 hodin ráno. Co požár způsobilo, není prokazatelně jasné, ale traduje se povídka, kterou po požáru napsal republikánský reportér Michael Ahern. Podle jeho tvrzení za požárem stojí kráva manželů O’Learyových, která porazila ve stodole petrolejovou lampu. Později ovšem novinář přiznal, že to byla pouze novinářská „kachna“.

Oheň se šířil velice rychle. Ten den bylo sucho a větrno. Celé město a jeho budovy byly postaveny ze dřeva, a tak létající žhavé jiskry zapalovaly okolní domy. Oheň zničil plochu okolo 10km čtverečních, 300 lidí uhořelo a více jak 100 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Po velkém požáru se ihned začalo s obnovou města.

Díky své ekonomické stabilitě a prosperitě se Chicago stalo oblíbenou destinací a novým domovem emigrantů z východní Evropy. Z celkového počtu všech obyvatel v roce 1900 je zhruba 78% přistěhovalců. Nejpočetnější skupinou jsou Poláci, Irové, Švédi, Němci a Češi.

Začátek 20. století jednoznačně patřil gangům a ve městě řádil notoricky známý Al Capone. Za doby prohibice (1920) bylo v Chicagu více než 1000 gangů,  které mezi sebou nemilosrdně soupeřily. Vraždy a přestřelky byly každodenní rutinou.

V roce 1931 se stal 44. starostou města rodák Anton Cermak (Antonín Josef Čermák), který pocházel z Kladna a narodil se v roce 1873. O rok později jeho rodiče i s ním emigrovali do Spojených Států a usadili se v Chicagu. Politickou kariéru začal jako správce okrsku a v roce 1902 byl zvolen do sněmovny reprezentantů ve státě Illinois. V roce 1928 kandidoval na senátora za stát Illinois, byl ale poražen demokratickým protikandidátem.

V únoru 1933 se účastnil setkání s nově zvoleným presidentem Franklinem D. Rooseveltem. Setkali se v Bayfront Parku v Miami. Při podávání ruky je Čermák zastřelen atentátníkem, který minul presidenta a zasáhl Čermáka do plic, ten na následky zranění zemřel.

Nejvyšší mrakodropy

V roce 1960 se mnoho bílých Američanů stěhuje z centra města na předměstí a tím se jednotlivé čtvrti města změnily na „černé a bílé“. V roce 1974 se Chicago stává domovem nejvyšší stavby. Mrakodrap s názvem Sears Tower (nyní Willis Tower) měří úctyhodných 442 metrů.

V současné době jde o třetí nejlidnatější město v USA (po New Yorku a Los Angeles). Je velice ekonomicky vyspělé a silné. Celá jeho oblast má třetí největší metropolitní produkt ve Spojených státech. V roce 2010 tento produkt vyšplhal na 532 miliard USD. Město se může chlubit nejlépe vyrovnanou ekonomickou strukturou a společnost MasterCard mu udělila 4. příčku v hodnocení nejvýznamnějších obchodních center a míst.

Co vidět, kde pobýt a co navštívit?

Město Chicago nabízí svým návštěvníkům a turistům bohaté spektrum atrakcí a volnočasových aktivit.

Snad tím největším turistickým magnetem je již zmiňovaná nejvyšší budova v USA Willis Tower s vyhlídkou. Jsou tomu teprve dva roky, co se vyhlídka inovovala a byla zde udělaná terasa s prosklenou podlahou. Vyhlídka se nachází ve 102. patře a za jasného počasí se naskytne pohled na celé město, široké předměstí i s mezinárodním letištěm O’Hare a pobřeží jezera Michigan. Pokud byste toužili spatřit panorama města i s nejvyšším mrakodrapem Willis Tower, pak určitě zajděte na vyhlídku budovy Hancock Tower.

Jestliže si chcete užít města na maximum a plánujete poznat i zdejší noční život, určitě se ubytujte v některém hotelu, které jsou přímo v centru města (Downtown location). Nejlépe situované hotely jsou na tzv. Magnificent Mile a jedná se o nejrušnější část Michigan Avenue. Je nutno zdůraznit, že hotely v této části města jsou vyšší kategorie a noc pro dvě osoby vyjde okolo 200-300 USD.

V této části města je největší „ruch“, naleznete zde nepřeberné množství restaurací, kaváren, barů a obchodů se značkovou módou a zbožím. Naleznete zde i originál vodní věže (Chicago Water Tower), která byla postavena roku 1869 a která sloužila jako hasičský zásobník vody. Ceny hotelů na předměstí jsou o 50-70% nižší než v samotném centru, je ale třeba počítat s nájmem auta a dopravními zácpami, které jsou v Chicagu na denním pořádku.

Další „top“ atrakcí je kilometr dlouhé molo Navy Pier. Jedná se o původní námořní přístav, kde kupřikladu v 80. letech minulého století kotvila ponorka USS Silversides. V současné době jde o společensko-nákupní centrum plné zábavy a obchodů. Naleznete zde přístav lodí, kde si můžete zakoupit vyhlídkovou plavbu po jezeře, ruské vyhlídkové kolo, dětské muzeum, půjčovnu Segway, hudební pódia nebo kino IMAX. Ve večerních hodinách je zde pořádán ohňostroj v doprovodu hudby.

Česká komunita

Sláva silného kurzu dolaru již dávno pominula, doba, kdy se hojně cestovalo do Ameriky zbohatnout, je také nenávratně pryč, ale česká komunita v Chicagu má stále silné zastoupení. V  90. letech byla česká komunita zastoupena početněji, ale přesto „Čechoameričané“, můžeme-li je tak nazývat, do Chicaga vždy patřili a patřit budou.

Dá se říci, že v 90. letech cestovali do Ameriky dvě skupiny lidí. Do první skupiny patřili ti, kteří sem jeli za prací a za účelem si naspořit určitý obnos. Do druhé skupiny patřili naivní lidé a podivíni, kteří žili v domnění, že v Americe létají pečení holubi do pusy. Jedno ale měli společné… jeli buď na Floridu, nebo do Chicaga, kde byla nejenom česká komunita dobře zastoupena.

Vedle „hrstky“ Čechů, je ve městě silná skupina Poláků, kteří dokázali a dokážou nemožné. Nebyl problém si zde obstarat doklady, které jinde v USA nebylo možné dostat. Proto se Chicago těšilo oblibě naší a polské komunity. Není nic zvláštního, vrátit se třeba po desetiletém pobytu v Chicagu a neumět ani slovo anglicky. Spíš než anglicky se zde naučíte polsky.

Mezi čtvrtě s nejpočetnějším zastoupením přistěhovalců patří Berwin, Cicero, Brookfield či Westmont. Je pravda, že česká komunita není zvyklá se sestěhovávat do určitých čtvrtí, a tak jsou naši krajané roztroušeni po celé oblasti, zejména tam, kde mají blízko do práce nebo se jim tam prostě a jednoduše líbí.

Češi se ale rádi setkávají v českých restauracích, barech, podnicích a na kulturních a společenských akcích. Jelikož je zde silná česká komunita, pořádají se zde různé koncerty českých populárních zpěváků a hvězd. Čas od času se sem vypraví třeba Lucie Bílá nebo Karel Gott. V letních měsících se zde pořádá Rock Fest, kde vystupují zpěváci a skupiny domácí rockové scény.

Dá se říct, že krajané mají v Chicagu poměrně dobré kulturní vyžití. Nedávno se v místní restauraci Cafe Prague ukázal postrach českých restaurací kuchař Zdeněk Polreich. Krajané měli příležitost ochutnat pokrmy z jeho dílny a nefalšovanou českou kuchyni. Tuto příležitost si nenechali ujít ani hokejisté Michael Frolík a Rostislav Olesz, kteří hrají za team Chicago Blackhawks.

Ve čtvrti Cicero se nachází škola T.G.Masaryka, kde se děti učí především základy mateřského jazyka. Pořádají se zde také různé kulturní akce a oslavy svátků. Mezi oblíbené patří třeba moravský den pro nejmenší s kroji, moravskou hudbou a tancem. Mezi restaurace a obchody, kde byste našli českou kuchyni a zboží patří restaurace Klas, Vltava, New England Inn, Bohemian Crystal, Czech Plaza, Little Europe nebo Czech Tempo. K dostání jsou zde klasická česká jídla.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Znáte ve svém okolí někoho, kdo také létá za svou rodinou do USA ?
ano
64,9 %
ne
35,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 595 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám