Hlavní obsah

Americké letiště testuje systém, který by mohl zpříjemnit i změnit cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování letadlem má často k mentální přípravě na dovolenou či výlet daleko. Nejprve čekáte ve frontě na odbavení zavazadla, poté zase ve frontě na bezpečnostní prohlídku, kde se zaměstnanci ne vždy tváří zrovna přívětivě. Proces kontroly by ale mohl změnit systém, který začali testovat na letišti v Las Vegas. Heslo této novinky zní: udělej si sám.

Foto: Profimedia.cz

Při bezpečnostní kontrole v samoobslužném stylu je kontakt se zaměstnanci minimální či vůbec žádný.

Článek

Zóny pro „samoobslužnou“ kontrolu představili minulou středu na Mezinárodním letišti Harryho Reida. A už nyní je v plánu systém otestovat i v dalších městech, uvádí server Independent.

„Jak udělat krok směrem k budoucnosti? Tohle je ten krok,“ míní fyzik a designér systému Dimitri Kusnezov, který pracuje na americkém ministerstvu vnitra. Dodal, že jedinečné nastavení a iniciativa samotných cestujících se zaslouží o změnu.

Samoobslužná bezpečnostní kontrola funguje na velmi jednoduchém principu, zatím je nicméně dostupná pouze v angličtině. Systém pomocí několika kroků instruuje cestující, jak správně podstoupit prohlídku, a to za minimální či žádné asistence zaměstnanců.

Piloti letadla se 153 lidmi na palubě si ve vzduchu zdřímli

Cestování

„Chceme se vyhnout tomu, aby někdo musel pasažéry prošacovat,“ uvedl John Fortune, programový manažer projektu Screening at Speed (Rychlá kontrola), který na prototypu zařízení pracoval.

Hlavně bezkontaktně

Namísto klasického hranatého skeneru připomíná zařízení podle Independentu spíše malou vesmírnou loď či přístroj na magnetickou rezonanci. Využívá navíc boxy na osobní věci, které se vždy samy vrátí zpět na začátek a během tohoto procesu je případných bakterií zbaví ultrafialové záření.

Samotní cestující pak po jednom vstupují do prosklené kukaně, kde jsou instruováni, jak mají stát, aby prohlídka proběhla přesně a v pořádku.

„Jednou z hlavních myšlenek je, aby mohli lidé projít systémem, aniž by s kýmkoliv přišli do přímého styku. A především mohou ctít své vlastní tempo,“ vysvětlila Christina Peachová, jež pracuje pro americkou bezpečnostní agenturu TSA a která se rovněž podílela na vývoji zařízení. „Jde o to, že nemusíte pospíchat.“

Nový prototyp mohou na letišti v Las Vegas otestovat jen lidé registrovaní v programu předběžné kontroly TSA. Ti jsou podle prozatímních dat hotovi do deseti minut, zatímco u běžné kontroly stráví člověk i půl hodiny.

Tvůrci zařízení navíc ubezpečují, že nikdo ze zaměstnanců kvůli novince nepřijde o práci. Pracovníci budou pouze osvobozeni od tělesných prohlídek a budou se moci soustředit na další bezpečnostní aspekty.

Opilého cestujícího vykázali z letadla a po vyvedení se snažil prchnout. Vězení ale neuteče

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám