Hlavní obsah

Zlínský kraj chce rekultivovat Baťovy závody i sklad v Halenkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Hejtmanství Zlínského kraje si nechalo zpracovat strategii využití opuštěných průmyslových a zemědělských areálů v kraji. V oblasti je takovýchto areálů něco přes 170. Mezi pilotní projekty patří areál bývalých Baťových závodů ve Zlíně a armádní sklad pohonných hmot v Halenkově na Vsetínsku.

Článek

Prázdné nádrže na pohonné hmoty Armády ČR představují pro Halenkov výraznou ekologickou zátěž. Investice přijde na více než 55 miliónů korun. Po rekultivaci skladu by zde mohly vyrůst nové domy či podnikatelská zóna.

Rozlehlý areál bývalých Baťových závodů v centru města je největším problémem Zlína. Radnice, kraj a další partneři chtějí nastartovat jeho revitalizaci, a přispět tím k rozvoji města i regionu. Některé budovy jsou již opraveny a sídlí v nich soukromé firmy. Hejtmanství například připravuje projekt na rekonstrukci dvou objektů. Přestěhují se zde krajská galerie, knihovna a muzeum. Investice si vyžádá desítky miliónů korun.

Ze strategie vyplývá, že většina vytipovaných lokalit je o velikosti od jednoho do pěti hektarů. Z průměru vybočuje Baťův areál ve Zlín, který má 70 hektarů a průmyslový areál ve Slavičíně o rozloze 110 hektarů. Více než polovina lokalit byla v minulosti využívána k zemědělským účelů a průmyslové výrobě. Více než 70 procent vytipovaného území je bez ekologické zátěže, 60 procent je v soukromém vlastnictví.

Více příležitostí pro podnikatele

Bývalý hejtman a současný statutární náměstek Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS) již dříve řekl, že hejtmanství je připraveno nabídnout vlastníkům pomoc s jejich revitalizací. Nikomu se však prý vnucovat nebude.

Od zpracované strategie si hejtmanství slibuje zejména rozšíření příležitostí pro podnikatele a tedy vzrůstající rozvoj regionu, pracovních příležitostí i zlepšení životního prostředí v revitalizovaných oblastech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám