Hlavní obsah

Co s bazénem o dovolené

Novinky, Mountfield

Opouštíte na týden dva svůj bazén a chcete, abyste v něm po návratu našli vodu stále křišťálově čistou? Pak máme pro vás čtyři jednoduché rady.

Foto: archiv

Než se na pár dní vzdálíte od svého bazénu, vyplatí se věnovat mu chvilku času.

Článek

Zkontrolujte filtraci

Před odjezdem na dovolenou nebo v neděli z chalupy je vhodné zkontrolovat čistotu filtrační náplně v pískové filtraci a vyčistit filtrační košíčky ve skimmeru a v čerpadle filtrace. Neuškodí preventivně pískovou náplň řádně propláchnout. To lze snadno pouze otočením páky na čerpadlu filtrace. Pokud je však hodně znečištěná, raději ji vyměňte za novou. Pískové náplně jsou běžně k dostání v ceně kolem 250 korun za 25 kilogramů.

Vyčistěte bazén

Dno bazénu důkladně vysajte bazénovým vysavačem. Je-li to nutné, očistěte i proužek nánosu, který se často tvoří na rozhraní stěny bazénu a vodní hladiny.

Věnujte se vodě

Překontrolujte hodnotu pH a obsah chloru ve vodě a obojí upravte na požadovanou hodnotu. Aplikujte preventivně algicid, tedy přípravek proti tvorbě řas. Zajistěte, aby po dobu vaší nepřítomnosti měla voda stálý přísun správného množství chloru, který ji dezinfikuje. Ideální je k tomu použít plovoucí dávkovač, do kterého vložíte pomalu rozpustné chlorové tablety.

Foto: Mountfield

Přípravky bazénové chemie používejte v souladu s návodem na jejich obalu.

A na závěr zakrýt…

Posledním krokem, který byste měli před odjezdem učinit, je zakrytí bazénu plachtou. Tak vodu ochráníte před zbytečným znečištěním prachem, pylem, listím nebo hmyzem a dál snížíte případné nebezpečí jejího zakalení nebo zezelenání. Zajistěte, aby po dobu naší nepřítomnosti písková filtrace automaticky alespoň jednou za den přefiltrovala celý objem vody v bazénu. Vyplatí se požádat někoho z rodiny nebo spolehlivého souseda, aby se občas zašel podívat, zda filtrace běží, jak má.

A je hotovo. Po návratu z cest byste měli mít vodu v bazénu stejně čistou, jako před odjezdem. Jen do ní skočit…

Vodní S.O.S.

Co dělat, když se voda zakalí?

To se někdy může stát. Náprava je jednoduchá:

Do vody vmíchejte flokulant, který kal vysráží do drobných vloček. Ty pak snadno odstraníte bazénovým vysavačem. Vodu důkladně přefiltrujte.

Co dělat, když voda začne zelenat?

Do bazénu vmíchejte rychle účinkující desinfekční prostředek a přidejte flokulant na vysrážení nečistot. Ty vysajte a vodu následně filtrujte, dokud není zase průzračná.

Reklama

Související články

Na závlahy s fištrónem

Voda je bezesporu základem péče o každou zahradu. Na vhodný způsob zavlažování a vůbec na přívod vody musíme pamatovat už při zakládání zahrady.

S přírodou se nemá bojovat

Za Petrem jsme přijeli hlavně kvůli indickým běžcům – kachnám, které jsou úžasnou zbraní proti slimákům. Ale povídání se rozšířilo i na další zahradní témata....

Výběr článků

Načítám