Hlavní obsah

Zahradě vládnou barvy

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad v každé zahradě najdeme řadu věcí ze dřeva – plot, altánek, pergolu, nábytek... Dřevo vystavené slunci, dešti a větru je třeba chránit speciálními nátěry, ale při tom mu můžeme také dát i zajímavý barevný vzhled.

Článek

Před lety se většinou používaly na dřevěné prvky, ať v chalupě nebo v zahradě, buď bezbarvé laky, které ponechávaly dřevu jeho přírodní vzhled, nebo nátěry v různé intenzitě hnědých odstínů. Snad v každé druhé chalupě bychom našli plechovky s Luxolem v odstínu palisandr. Světlá i tmavá hnědá jistě se zelení pěkně ladí, ale proč zahradu nerozsvítit i pestřejšími barvami? Zvláště pokud tu opravdu převládá zelená tráva se stromy a záhony nehýří pestrými květy.

Návrat k barvám

Mnoho zahrad v posledních letech opravdu barevně „rozkvetlo“. Jejich majitelé s odvahou sáhli po barevných nátěrových hmotách, když obnovovali povrchy zahradního nábytku, natírali pergolu, oblékali do nového kabátu zahradní domek nebo plot.

Samozřejmě platí heslo „všeho s mírou“. Pokud se v zahradě už nějaké barvičky vyskytují, buď v podobě květin nebo na některých předmětech, zvolíme raději už jen jednu nebo dvě další barvy. Chybu určitě neuděláme s modrou, která se zelení i pestrými květy krásně ladí. Mohou to být všechny její odstíny, od světle modré přes sytě šmolkovou a tyrkysovou až po námořnickou modř.

Jestliže zahrada nebo dvorek příliš barvami neoplývají, můžeme sáhnout po více odstínech i výraznějších tónech – červené, růžové, žluté, světle zelené i modré. Hezky vypadají všechny barvy, které nabízí příroda, včetně různých odstínů fialové. Ale příliš křiklavým a nepřirozeně zářivým barvám se raději vyhneme.

Barevné nátěry v celé zahradě můžeme jednotně sladit, ale pozor, aby jedné barvy najednou nebylo příliš. Nový povrch dřevěných prvků také lze přizpůsobit nejbližšímu výraznému bodu – lavičku u keře pivoněk například sladíme s barvou jejích květů. Nebo půjdeme opačnou cestou – zvolíme kontrast.

Jaký typ barvy zvolit

Správný postup nanášení barev na dřevo a jejich výběr z hlediska ochrany najdete na jiných stránkách našeho časopisu, my si řekneme o barvách především z hlediska jejich vizuálního působení.

Jako finální nátěr dřeva si můžeme vybrat tenkovrstvou nebo silnovrstvou lazuru nebo barvu na dřevo. Záleží to na ochraně, kterou požadujeme, a na dekorativním efektu, kterého chceme dosáhnout. Lazury jsou nátěry částečně průsvitné, dodají dřevu barevný pigment, ale zůstává přitom do určité míry zachována viditelná struktura dřeva. Výsledný barevný odstín a jeho intenzita záleží na kvalitě a nasákavosti dřeva. Některé silnovrstvé lazury mohou být více krycí, většinou záleží na vybraném odstínu. Lazury se hodí na nepoškozené a neopravované dřevo, kde chceme, aby vynikla léta.

Druhým typem nátěrových hmot jsou barvy na dřevo. Jsou to krycí barvy, struktura dřeva pod nimi není vidět. Mohou být lesklé, matné i polomatné. Nátěr vytvoří hladký film, který se i snadno udržuje. Vhodné jsou proto například na desky stolů. Tento typ barev se hodí i na nepříliš kvalitní a různě opravované dřevo, kde je výhodou, že jeho struktura bude zakryta.

Na dřevo můžeme použít i univerzální barvu, tak zvaný email, která je vhodná na dřevo, kov i některé plasty. I email se vyrábí jak v lesklém, tak v matném provedení.

Na co vzít štětec

Největší plochu pro barvy a štětec nabízejí v zahradě a na dvorku různé stavbičky – kůlna, domek na nářadí, altánek, pergola. Pokud se jich u nás na pozemku vyskytuje víc, vybereme si z nich třeba jen jednu nebo dvě, které dostanou výraznější kabát. Také zahradní nábytek, pokud ho neuklízíme před nepřízní počasí, dostává na dešti a na sluníčku zabrat. Protože se v tomto případě nejedná o velké plochy a není takovým problémem nátěr obnovovat častěji, můžeme i zaexperimentovat s výraznějšími barvami či s kombinací několika barev.

Barevně lze zkrášlit i prkenný či kůlový plot (nebo jeho část), dřevěnou terasu, schody a zábradlí. Ale také dětské herní prvky, jako jsou prkenné obruby pískoviště či houpačky, mohou mít veselejší vzhled.

Reklama

Související články

Květnatá louka

Řada majitelů chalup opouští „anglické“ trávníky a vrací se k přirozeněji působícím květnatým loukám, jaké kolem chalup a všude na venkově dříve bývaly.

Schody: praktická ozdoba zahrady

Schody fungují jako pojítko mezi dvěma (někdy i více) úrovněmi. Jejich praktičnost a bezpečnost patří přirozeně na první místo, není ovšem od věci zamyslet se...

Jak se budí bazény

Sluníčko krásně přitápí a vy už se nemůžete dočkat, až skočíte do svého bazénu na zahradě. Ještě před prvním koupáním si ovšem musíte bazén připravit na...

Domečky pro pomocníky

Některý hmyz a drobné živočichy bychom si měli na zahradě hýčkat, protože jsou pro nás velkými pomocníky. Aby se u nás usadili natrvalo, umístíme pro ně na...

Vybarvěte svou skalku narůžovo

Potřebuje vaše skalka proměnu, třeba do růžova? Růžová má mnoho tváří, někdy je jemná, jindy energická. Mezi kameny se ale vždy krásně vyjímá. Které skalničky...

Výběr článků

Načítám