Hlavní obsah

Zahrada nad Berounkou

Novinky, R. Borovičková, FLÓRA NA ZAHRADĚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její majitelka pochází ze Slovenska, a proto si přála mít dům ze dřeva jako vzpomínku na podtatranské stavby. Jak ale tuto horskou stavbu usadit v kopci nad Berounkou a vhodně ji začlenit do středočeské přírody? Návrh zněl: zkombinovat plošnou keřovou výsadbu se zajímavými solitéry, včetně několika cedrů.

Článek

Dům charakterizuje mohutná terasa na úrovni domu s předsunutou vyhlídkou. Je lemovaná zídkou se zapuštěnými koryty osázenými zakrslými a plazivými keři, nízkými trsy travin a trvalek. Terasu i četné cesty kryje rezavě hnědá betonová dlažba. S technicky působícím betonem příjemně kontrastují zídky a terasy vystavěné z vulkanického porfyru.

Kolem nich kypí zeleň. „Přes léto se u nás nejvíc prosazují růže, trvalky a letničky a vlastně i všechny keře,“ říká majitelka. Ale ani v zimě zahrada nenudí. Půdopokryvné keře zimolezu lesklého se zelenají po celý rok a trnité houští růže svraskalé září velkými červenými šípky. Nejkrásnější je však na této zahradě podzim. „To se skalníky a dřišťály pokryjí červenými plody, pámelníky fialovo-bílými kuličkami, tu a tam se kolébají rozčepýřené laty travin, a japonské javory se změní v červánkové stromy.“

Foto: Z. Roller

Kousek od domu vznikl pohodlný altánek s výhledem do kraje.

Dům s keřovou podestýlkou

„Robustní stavba podtatranské roubenky si vyžádala stejně robustní „podestýlku“ z hustě vysázených a barevných keřovitých dřevin: tavolníků, skalníků, plazivých jalovců a klečí,“ vysvětluje arch. Zita Schuchová, která výsadbu navrhovala. Ta sice dostala k dispozici rozlehlý prostor stráně, ale výsadba měla pokrýt jen spodní část zahrady. „S výsledkem jsem spokojená,“ říká architektka a dodává, že k zadání patřilo, aby zahrada byla i přes svoji velikost pokud možno bezúdržbová.

Toto přání bylo beze zbytku splněno. Trávník se pochopitelně sekat musí a také větve keřů se občas zastřihávají, aby nepřerůstaly, ale v souvislých výsadbách se nemusí plít a zapojené porosty dobře zvládají i všelijaké rozmary počasí. Záhony jsou pokryté mulčovací kůrou, ale větve keřů už se nad ní spojily, takže holé plochy zmizely. Výsadbu pod domem (situovaném zhruba v třetině výšky stráně) architektka oživila solitéry – patří k nim višeň chloupkatá a ruj vlasatá ‘Royal Purple’.

Stromy rostou nad koberci z vajgélií a skalníku Dammerova, který úžasně plodí. Keřovou výsadbu oživují velké plochy oranžových třapatek, nepřehlédnutelné jsou keře dřišťálu nebo východoasijské korunatky (Stephanandra incisa) ‘Crispa’ s členitými listy, které se během roku přebarví ze svěží zeleně do karmínova. „Nic se nedá zkazit ani vysazením tavolníků,“ míní architektka.

Foto: Z. Roller

Jezírko je výrazně protáhlé a břehy s porosty bahenních rostlin jsou vysypané mulčem z kačírku.

Cesta k horskému vodopádu

Směrem vzhůru k domu se výsadba mění ve step protkanou záhony mulčovanými kačírkem. Z travin byly vybrány především třtiny a kostřavy. „Tam, kde jsme vysazovali trávy, jsme na záhony přisadili i hosty, abychom využili nápadného kontrastu vzhledu listů,“ vysvětluje architektka. Dobře se tu vyjímá i roztroušeně rostoucí kleč.

Od výsadeb v dolní části zahrady pozemek radikálně odděluje dekorativní skupinka vzrostlých stromů – dominuje jí borovice Watererova, smrk omorika a cedr atlantský převislý. Skupinka má za úkol opticky vyvažovat a zjemňovat mohutný vodopád spadající do jezírka vybudovaného poblíž domu.

Architektka navrhla, aby spadal z kaskády robustních žulových balvanů. Cílem bylo sladit rustikální architekturu stavení s terénem a dodat celku prvek dramatičnosti. Pod vyššími dřevinami kolem vodopádu a jezírka je vysazena pestrobarevná skupina keřů složená z dřišťálu, svídy bílé, kaliny vonné, vilínu a jalovců, doplněná třapatkami. Celek působí téměř něžně. Je tomu tak i proto, že hladina jezírka je zapojená do břehového porostu z travin, orobinců a bambusů. Jeho nejhlubší část dosahuje až jednoho a půl metru, takže v něm mohou přezimovat ryby. Vodnímu živlu nechybí ani stín vrhaný elegantní pokroucenou vrbou, která je zajímavá i během zimy.

Foto: Z. Roller

Koryta kolem terasy jsou natolik hluboká, že v nich mohou růst i nízké dřeviny.

Cedry na české zahradě

Závěrem dotaz pro architektku, která do středočeské zahrady, obklopené klasickými zahrádkami a ovocnými sady, zakomponovala i vyšší exotické dřeviny. Je to akceptovatelné? „Nedomnívám se, že soudobý trend vystačit si pouze s našimi dřevinami je správný. Na zahradách by se měly objevovat i exotické stromy a keře, pokud jsou schopné obstát v našem klimatu a v prostředí, které je v různých krajích různě znečištěné. Umíte si představit třeba lednický park bez cizokrajných dřevin? A přitom působí naprosto vyváženě. Na cedry nedám dopustit, to jsou nádherné a tvárné stromy, které každou zahradu obohatí.“

Reklama

Související články

Tradiční výroba kachlí pokračuje

Krbová kamna se opět stávají součástí českých domácností. Lidé se čím dál častěji vrací k tradičnímu způsobu vytápění dřevem. Z několika typů kamen se tak na...

Zásoby dřeva kdykoli si vzpomenete

Došlo vám uprostřed topné sezony palivové dřevo? Nevadí. Máme pro vás tip, jak tento problém rychle a s minimálními náklady vyřešit. Se štípačkami dřeva...

Výrobci bazénů nadbíhají Česku

Loni si navzdory krizi pořídili Češi rekordní počet bazénů. „Odhaduji, že kolem třiceti tisíc,“ říká David Havlík, který sleduje tuzemský trh s bazény řadu...

Zakládání sadu

Sad s ovocnými stromy je přece jen trochu něco jiného než zahrada. Jsou věci, na které při jeho zakládání nesmíme zapomenout.

Výběr článků

Načítám